ГоловнаСвіт

Родичі підтвердили загибель російського солдата в Сирії (оновлено)

Обставини смерті російського контрактника поки що невідомі.

Родичі підтвердили загибель російського солдата в Сирії (оновлено)
Российские солдаты (архив)

Родич російського солдата, який перебував у Сирії, підтвердив його загибель.

Про це повідомляє РБК із посиланням на активістів групи Conflict Intelligence Team (CIT), які, досліджуючи інформацію в соцмережах, з'ясували, що в Сирії загинув російський контрактник, 19-річний Вадим Костенко з Кубані.

Близькі загиблого розповіли активістам, що до них приїжджали офіцери з військового аеродрому "Приморсько-Ахтарськ" Краснодарського краю. На аеродромі базується 960-й штурмовий авіаполк 1-ї гвардійської змішаної авіадивізії 4-ї армії ВПС і ППО. Російські штурмовики Су-25 в Сирії також із цього авіаполку, стверджують активісти CIT.

"Після проходження строкової служби у в/ч 20926 (834-й навчальний центр ВПС, м. Зерноград Ростовської області) Вадим підписав контракт з в/ч 75387, 960-м штурмовим авіаполком", - припускають автори розслідування. Він не був пілотом, але обслуговував техніку на аеродромі, уточнюють вони.

Згідно з інформацією, опублікованою родичами солдата в соцмережах, Костенко загинув 24 жовтня 2015 року. 23 жовтня видання The Wall Street Journal опублікувало статтю про участь Росії у військовому конфлікті в Сирії, де повідомлялося про першу жертву серед російських військовослужбовців у Сирії. WSJ отримало коментар від джерела в російському Міністерстві оборони, яке підтвердило загибель одного військового (його імені не було названо в статті), джерело сказало, що солдат загинув не через бойові дії, а в результаті необережного поводження зі зброєю.

"Якщо уявити, що в результаті необережного поводження з боєзапасом стався трагічний інцидент і постраждало більше за одного військовослужбовця, то в той момент Вадим цілком міг бути поранений і помер уже після публікації статті WSJ", - висувають свою версію подій автори розслідування.

На користь версії про нещасний випадок, на їхню думку, свідчать повідомлення сирійських активістів від 23 жовтня про густий дим з боку російської авіабази Хмеймім у Латакії.

Активісти CIT також повідомляють, що серед родичів військових шириться "чутка" про ще дев'ятьох загиблих разом з Костенком.

Один з близьких родичів Костенка підтвердив РБК, що 14 вересня його відрядили до Сирії, а 25 жовтня родину повідомили про загибель контрактника. За словами співрозмовника РБК, спочатку родині у військкоматі сказали, що Костенко повісився. Згодом із частини повідомили, що солдата знайшли мертвим, не уточнюючи подробиць події, стверджує співрозмовник РБК.

За даними CIT, днями має відбутися похорон Костенка на хуторі Гречана Балка Калінінського району Краснодарського краю. Тіло загиблого ще не доправили близьким, розповіли РБК родич Костенка й один із його колишніх товаришів по службі.

Оновлено: У міноборони Росії підтвердили факт смерті російського контрактника, який служив на авіабазі "Хмеймім" у Сирії. У відомстві повідомили, що військовослужбовець наклав на себе руки, інформує "Интерфакс".

"Військовослужбовець-контрактник, який проходив службу на авіабазі "Хмеймім" як технічний спеціаліст, покінчив життя самогубством під час відпочинку після чергування", - заявили в управлінні прес-служби і інформації міноборони.

Ім'я військовослужбовця та дату його смерті у прес-службі відомства не назвали. За даними "Интерфакса", зараз ведеться розслідування всіх обставин його смерті.

Метою російської військової операції в Сирії, яка триває з 30 вересня, заявлено допомогу сирійській владі у боротьбі з бойовиками "Ісламської держави". Сирійські повстанці і країни Заходу звинувачують Росію у бомбардуваннях позицій помірної сирійської опозиції, під час яких гинуть мирні жителі. Росія традиційно відкидає всі звинувачення і називає їх інформаційною атакою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram