ГоловнаСвіт

МВФ: Саудівська Аравія може залишитися без грошей через п'ять років

Саудівський уряд почав застосовувати попередні заходи щодо запобігання банкрутству

МВФ: Саудівська Аравія може залишитися без грошей через п'ять років
Фото: orbita.dn.ua

За ціни на нафту у $50 за барель Саудівська Аравія та інші країни Перської затоки ризикують залишитися без грошей вже через п'ять років або раніше.

Про це йдеться у жовтневому прогнозі Міжнародного валютного фонду (МВФ).

За оцінками експертів МВФ, тільки цього року зниження цін на нафту коштуватиме саудівському бюджету $360 млрд втрачених доходів. При цьому у Саудівській Аравії, Бахрейні та Омані - на відміну від ОАЕ, Кувейту і Катару, які готові до десятиліть низьких цін на нафту - розмір екстрених фондів досить малий.

"Експортерам нафти доведеться міняти підходи до витрачання коштів і одержання доходів бюджету для забезпечення фінансової стійкості", - йдеться у звіті.

Саудівській Аравії та Бахрейну низькі ціни на нафту загрожують особливо серйозно, оскільки для формування збалансованого бюджету їм потрібні ціни у $106 і $107 за барель відповідно (для порівняння: Кувейту - $49, Ірану - $72, ОАЕ - $73). Зараз кризові запаси саудівського бюджету перевищують $700 млрд, однак ця сума швидко скорочується, і уряд країни вже почав ухвалювати рішення щодо виходу з ситуації: вже продано держоблігації на $4 млрд, а Центробанк вивів з-за кордону до $70 млрд.

Зараз ціни на нафту залишаються на кілька доларів нижчими за позначку у $50 за барель: Brent коштує $47,99, WTI - $44,73. За таких цін Іран може "протриматися" до десяти років, однак у МВФ наразі обережно оцінюють перспективи розвитку іранської економіки після зняття міжнародних санкцій і виходу країни на світовий ринок нафти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram