ГоловнаСвіт

Пентагон стурбований маневрами російських підводних човнів біля інтернет-кабелів

У США побоюються, що Росія спробує завдати шкоди економікам країн Заходу

Пентагон стурбований маневрами російських підводних човнів біля інтернет-кабелів
Фото: syria.t30p.ru

Російські підводні човни і розвідувальні кораблі проводять "агресивні маневри" біля ключових підводних комунікаційних кабелів, що забезпечують роботу світового Інтернету.

Про це пише The New York Times з посиланням на дані Пентагону.

Американські військові і розвідники побоюються, що російські військові можуть пошкодити ці дроти у разі загострення непорозумінь між двома державами. Таку операцію можна зробити у найбільш важкодоступних місцях в океані, щоб утруднити комунікації, від яких залежать влада й економіка країн Заходу.

"Мене щодня турбує, що може зробити Росія", - відповів командувач флотом підводних човнів США у Тихому океані контр-адмірал Фредерік Рогге, відмовившись вдаватися в деталі.

NYT зазначає, що в Пентагоні вкрай неохоче говорять про цю проблему і не хочуть ділитися інформацією про свої дії як щодо відстеження дій російського флоту, так і стосовно заходів з недопущення обриву комунікацій. При цьому побічно цю інформацію підтвердили "понад дванадцять" представників військового відомства, які говорять про підозрілі пересування російських підводних човнів і кораблів біля маршрутів прокладання інтернет-кабелів у Північному морі, Північно-Східній Азії і навіть біля американських берегів.

Нагадаємо, у вересні російське океанографічне судно "Янтар" з двома глибоководними міні-субмаринами на борту пройшло повз східне узбережжя США по дорозі на Кубу. Саме там пролягає комунікаційний кабель до бази в Гуантанамо. Газета також пише, що Норвегія настільки стурбована діями російських підводних човнів, що попросила сусідів допомогти з відстеженням їхніх переміщень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram