ГоловнаСвіт

Росіян зобов'яжуть пояснювати на митниці походження готівки

Відповідну норму внесено в проект Митного кодексу Євразійського союзу

Росіян зобов'яжуть пояснювати на митниці походження готівки
Фото: Предоставлено Оксаной Гребинской

При ввезенні та вивезенні готівкової валюти росіяни муситимуть пред'являти митникам документи, що підтверджують законне походження цих коштів. Відповідну норму внесено в проект Митного кодексу Євразійського економічного союзу.

Про це повідомив начальник управління торговельних обмежень, валютного та експортного контролю російської митниці Сергій Шкляєв в інтерв'ю виданню "Российская газета".

Порогову суму, з якою фізособам доведеться пояснювати "родовід" грошей, визначить Євразійська економічна комісія. Зараз вільно ввозити в Росію і вивозити з неї дозволяється будь-яку суму готівки, але при перевищенні порогу $10 тис. гроші необхідно задекларувати. Однак сам факт заповнення декларації, за словами Шкляєва, не заважає деяким пасажирам "перетинати кордон з валізами доларів і євро".

"Не кожен пасажир з валізою валюти є її власником. Трапляється, він - найманий кур'єр і перевозить чиїсь гроші. Ми не можемо нікому перешкодити, оскільки підстав вимагати підтвердження легальності валізи з купюрами в законодавстві зараз немає", - поскаржився представник ФМС РФ.

Він також зазначив, що перевезення великих сум готівки нерідко пов'язане з відмиванням злочинних доходів, фінансуванням тероризму або нелегальними зовнішньоторговельними операціями.

Нагадаємо, 26 вересня 2014 року держдума РФ ратифікувала договір про Євразійський економічний союз, підписаний президентами Росії, Білорусі та Казахстану в травні 2014 року в Астані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram