ГоловнаСвіт

У справі про відмивання грошей в Deutsche Bank знайшли слід друзів Путіна

Московський офіс російського банку чотири роки проводив сумнівні угоди.

У справі про відмивання грошей в Deutsche Bank знайшли слід друзів Путіна
Фото: EPA/UPG

Кілька людей з найближчого оточення президента Росії Володимира Путіна можуть бути причетними до сумнівних операцій у російському підрозділі Deutsche Bank, які розслідують органи контролю зі США.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела, ознайомлені з перебігом розслідування. Джерела не називали імен цих людей з близького оточення Путіна. Водночас інші інформатори видання кажуть, що мова йде про родича президента РФ, імені якого не називають, а також про братів Аркадія та Бориса Ротенбергів.

При цьому наголошують, що Ротенберги чи інші особи не перебувають під слідством. Принаймні даних про це немає.

Нагадаємо, перші звинувачення у фінансових махінаціях Deutsche Bank з'явилися наприкінці травня 2015 року. Найбільший у Німеччині банк провів внутрішній розгляд і відправив у вимушену відпустку "певну кількість" своїх співробітників у Москві. Крім того, Deutsche Bank поінформував про подію німецьке Федеральне відомство нагляду за фінансовим сектором (Bafin).

Імовірно, розслідували трансакції на загальну суму близько 6 мільярдів доларів у період з 2011-го по 2015 рік. Відмивання грошей відбувалося за допомогою так званих "дзеркальних угод". Клієнти з РФ купували через Deutsche Bank на російській біржі акції за рублі, тим часом на Лондонській біржі банк купував ті самі папери за долари.

Такі угоди можна здійснювати легально, але американське слідство цікавить, чи не порушував банк законодавство про протидію відмиванню грошей. Тому що в разі такої схеми кошти виводять за кордон без контролю, а їхнє походження важко відстежити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram