ГоловнаСвіт

У Молдові затримали колишнього прем'єр-міністра (оновлено)

Володимира Філата підозрюють у хабарництві загалом приблизно на $250 млн.

У Молдові затримали колишнього прем'єр-міністра (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Парламент Молдови проголосував за зняття депутатської недоторканності з колишнього прем'єр-міністра, лідера провідної проєвропейської коаліційної Ліберально-демократичної партії Володимира Філата, після чого співробітники правоохоронних органів затримали його просто в будівлі парламенту.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Рішення, прийняте голосами 79 депутатів зі 101, дає можливість прокуратурі офіційно висунути йому звинувачення.

Прокурор Корнеліу Гурін заявив, що колишній прем'єр отримав хабарів загалом приблизно на 250 млн доларів США від підприємця Ілана Шора, в обмін фактично передавши йому контроль над трьома банками країни, з яких напередодні парламентських виборів у листопаді 2014 року зникла сума загалом у півтора мільярда доларів.

Як заявив депутатам Гурін перед голосуванням, є "переконливі докази", що Філат скоїв шахрайські дії із сотнями мільйонів євро в Ощадбанку, який від квітня до кінця листопада 2014 року очолював Шор. Крім того, гроші було виведено із Соціального банку і "Унібанку".

Оновлено. Як повідомили в прес-службі Національного центру боротьби з корупцією, Філата затримали на три доби, пише "Интерфакс".

Згідно з повідомленням, затримання відбулося в четвер увечері в будівлі парламенту на підставі ордера Генпрокуратури. Філат залишається в ізоляторі НЦБК. Слідчі Центру будуть домагатися в суді арешту на 30 днів, на час проведення слідчих заходів проти Філата.

Колишнього прем'єр-міністра і лідера Ліберально-демократичної партії звинувачують у корупційних діях і виведенні грошей з банківської системи.

Зауважимо, що Філат, який був прем'єр-міністром Молдови від 2009 до 2013 року, заперечує звинувачення, а прохання зняти з нього парламентську недоторканність він назвав політично мотивованим.

Нагадаємо, в Молдові понад місяць тривають протести проти чинного керівництва країни. Зокрема учасники протестів вимагають проведення дострокових парламентських виборів, виборів голови держави після відставки діючого президента, зміни керівництва силових структур і повернення розкрадених з молдовських банків коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram