ГоловнаСвіт

ЄС призупинив санкції проти Білорусі

В опозиції вказують на безпідставність рішення Європи.

ЄС призупинив санкції проти Білорусі

Рада ЄС ухвалила рішення призупинити на 4 місяці дію санкцій щодо Білорусі.

Європейський Союз вирішив тимчасово скасувати санкції щодо Білорусії після президентських виборів, які пройшли "настільки прозоро і мирно, наскільки це було можливо", заявив статс-секретар Франції у справах Євросоюзу Арлем Дезір.

"На найближчі чотири місяці санкції втратять свою чинність", - передає слова Дезіра Deutsche Welle.

"Ми ухвалили рішення з огляду на звільнення кількох політичних в'язнів і після виборів, які пройшли в примиренній атмосфері, хоча ми і чекаємо доповіді спостерігачів, щоб мати повніше рішення", - додав Дезір.

Політик підкреслив, що цей захід дозволить Євросоюзу "в будь-який момент відновити штрафні заходи у разі кроків у зворотному напрямку" з боку білоруської влади.

Глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у свою чергу прокоментував минулі вибори президента: "У нас склалося враження, що вибори не відповідають міжнародним стандартам. Однак у порівнянні з попередніми президентськими виборами відбулися зміни".

"ЄС прагне наблизити до себе Білорусь - не для прийому в ЄС, але як партнера для стабілізації регіону. Для цього санкції - щонайменше тимчасово - буде припинено", - заявила у свою чергу глава МЗС Хорватії Весна Пусич.

Про те, що санкції щодо Білорусі можуть бути зняті, 9 жовтня повідомило Reuters. За даними агентства, санкції будуть заморожені до кінця лютого стосовно більшості громадян Білорусі та білоруських компаній, які перебували під обмеженнями. У чорному списку мали залишитися чотири білоруські силовики, яких Євросоюз вважає причетними до гучних зникнень 1999-2000 років (Віктор Шейман, Юрій Сіваков, Дмитро Павліиченко і Володимир Наумов). Повідомлялося також, що залишиться чинним ембарго на постачання зброї і санкції щодо експортера військового обладнання "Белтехекспорт".

Серед інших можливих заходів - зняття перешкод, які блокують отримання технічної допомоги Євросоюзу і вихід Білорусі на європейські ринки запозичень, зокрема, вимога про страхування експортних кредитів.

До сьогоднішнього дня під санкціями ЄС були 174 людини і 12 юридичних осіб з Білорусі.

Опозиційний білоруський сайт "Хартыя'97" нагадує, що уряд Білорусі не виконує ніяких рекомендацій міжнародних організацій, що стосуються прав людини і верховенства закону, становище з якими тільки погіршилося після жорстоких дій влади взимку 2010 - навесні 2011 років. Ситуація в Білорусі переросла в затяжну кризу, де порушення прав людини мають "системний і систематичний" характер, за визначенням Спеціального доповідача ООН щодо ситуації з правами людини в Білорусі. Це викликано прийняттям низки репресивних законів і застосуванням дедалі репресивніших заходів, які руйнують основні свободи.

Не були досліджені жорстокі дії влади після президентських виборів 19 грудня 2010 року, включаючи поліцейське насильство щодо демонстрантів, затримання понад 700 осіб, тортури і нелюдське поводження із затриманими, несправедливі суди, в результаті яких було засуджено понад 40 осіб, визнаних політичними в'язнями.

Уряд Білорусі відмовляється від співпраці з міжнародними правозахисними механізмами з найбільш важливих питань прав людини і не визнає мандат Спеціального доповідача ООН щодо ситуації з правами людини в Білорусі.

Жоден колишній політичний в'язень не був реабілітований.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram