ГоловнаСвіт

Ризька дума заборонила виставку "Люди Майдану"

Організатори мали забезпечити охорону, заявили в муніципалітеті.

Ризька дума заборонила виставку "Люди Майдану"
Фото: Скриншот видео

Виконавчий директор Риги Юріс Радзевич розпорядився заморозити виданий раніше дозвіл на проведення в столиці Латвії виставки "Люди Майдану". До того ж Муніципальна поліція Риги вже порушила проти них адміністративну справу, повідомили виданню Delfi в Ризькій дум.

Тиждень тому двоє невідомих зруйнували експозицію виставки "Люди Майдану", яка була на бульварі Брівібас, біля будівлі уряду. В інтернеті розміщено відео, яке зняли самі хулігани. На ролику видно, як чоловік у масці перевернув два плакати і зірвав прапор "Правого сектору", а потім його розрізав. На відео чути російську лайку.

Радзевич повідомив, що виставку заборонено, оскільки організатори не забезпечили її охорону.

"Під час публічних заходів самоврядування не зобов'язане забезпечувати охорону. Відповідно до закону, це повинні робити організатори, гарантуючи таким чином громадський порядок і безпеку відвідувачів. Якщо була хоча б одна людина, яка виконує функції охоронця, вона могла б викликати поліцію. Сьогодні я поінформував про це представника організаторів Сергія Алексєєва, але той заявив, що вони й надалі не збираються забезпечити охорону виставки", - сказав виконавчий директор Риги.

Рішення Радзевича заборонити виставку базується і на публічних висловлюваннях організаторів, зокрема мешканця США етнічного українця Сергія Мельникова, який закликав "відправити назад у вагонах для худоби 300 000 російськомовних".

Раніше мер Риги Ніл Ушаков, який дотримується проросійських поглядів, написав у своєму фейсбуці, що висловлювання організаторів виставки можуть послужити підставою для її заборони.

Один з організаторів виставки Михайло Алексєєв заявив агентству LЕТА, що рішення столичної думи нічого не змінює, оскільки після розгрому виставки "показувати більше нічого". Зіпсовані експонати зараз перебувають у поліції, а юристи оцінюють заподіяну шкоду.

Офіційною позицією Латвії у зв'язку з розгромом виставки було засудження інциденту. Міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевічс у Твіттері писав: "Зв'язався з послом України в Латвії, щоб висловити співчуття з приводу подій на виставці "Люди Майдану", а також разом відвідати виставку, покарати винних - це справа честі Латвії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram