ГоловнаСвіт

У Держдумі запропонували зобов'язати ЗМІ звітувати про зарубіжне фінансування

Російські депутати образилися через "тиск на російські ЗМІ" у країнах Заходу

У Держдумі запропонували зобов'язати ЗМІ звітувати про зарубіжне фінансування
Госдума
Фото: obozrevatel.com

У Держдуму Росії внесений проект поправок до закону про ЗМІ і Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП), за яким ЗМІ, які отримують закордонне фінансування, зобов'язані повідомити про це Роскомнагляд.

Про це пише "Коммерсант" з посиланням на джерела.

За даними видання, поправки підготували депутати Вадим Харламов ("Справедлива Росія"), Олександр Ющенко (КПРФ) і Вадим Дєньгін (ЛДПР).

"В умовах, коли у низці країн посилився тиск на російські ЗМІ, відбуваються спроби за допомогою економічного впливу, дій репресивних органів і так званих "рішень органів правосуддя" обмежити або припинити роботу російських ЗМІ на території цих країн. Разом із тим здійснюються спроби впливати і безпосередньо на російський інформаційний простір з метою упередженого інформування та створення спотвореної картини політичної дійсності через надання вітчизняним ЗМІ іноземних грантів", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Згідно з документом, ті ЗМІ, які не повідомили Роскомнагляд протягом 30 днів про отримання закордонного фінансування, муситимуть заплатити штраф, який дорівнює сумі отриманих коштів, а видавці або керівники заплатити від 30 до 50 тис. рублів. Якщо ситуація повторюватиметься, роботу ЗМІ можуть припинити за рішенням суду.

Законопроект не стосується коштів, які ЗМІ отримали або від засновників, або як оплату за рекламу. Правила не розповсюджуватимуться на популярних блогерів, прирівняних до ЗМІ, а також на представництва іноземних ЗМІ у Росії.

За даними "Коммерсанта", у Роскомнагляді не знають про законопроект.

Вадим Дєньгін був автором поправок до закону про обмеження частки закордонних акціонерів у ЗМІ до 20%. Закон почне діяти у 2016 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram