ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Голова Слідкому РФ попросив закріпити право відомства вести справи за кордоном

Російським слідчим не дають спокою вигадані "злочини" українських військових на Донбасі.

Голова Слідкому РФ попросив закріпити право відомства вести справи за кордоном
Александр Бастрыкин
Фото: М. Стулов/Ведомости

Голова Слідчого комітету Росії (СКР) Олександр Бастрикін закликав закріпити в російському законодавстві за відомством право розслідувати справи за кордоном.

Про це повідомляє РИА Новости.

"На тлі тих подій, які ми зараз розслідуємо, важливо, щоб і міжнародники, і фахівці внутрішньодержавного права опрацювали питання про можливе закріплення в нормативних актах РФ нашого права на ведення розслідування за межами РФ", - заявив Бастрикін, читаючи лекцію студентам МДІМВ.

За словами голови СКР, зараз відомство розслідує військові злочини, зокрема в Україні, згідно зі ст. 12 Кримінального кодексу Росії. Вона дозволяє проводити розслідування та домагатися покарання тих осіб, які або завдали шкоди громадянам Росії, або російській стороні.

Як приклад Бастрикін назвав справу Надії Савченко, яку Росія звинувачує в загибелі двох російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина в Луганській області.

За версією російського слідства, Савченко інкримінують убивство загальнонебезпечним способом двох і більше осіб з мотивів політичної ненависті, здійснене групою осіб; замах на цей самий злочин; незаконний перетин кордону. Українці загрожує до 25 років колонії.

Як сказано у справі, Савченко після початку російської агресії в Україні служила в добровольчому батальйоні "Айдар", 17 червня 2014 року передала товаришам по батальйону координати для артилерійського обстрілу, в результаті якого загинули співробітники ВДТРК Ігор Корнелюк і Антон Волошин. Також у справі стверджують, що надалі Савченко незаконно проникла на територію Росії, де і була затримана.

Насправді Савченко потрапила в полон до бойовиків "ЛНР" ще до обстрілу, під час якого загинули Корнелюк і Волошин, і була незаконно вивезена до Росії, де проти неї сфабрикували справу.

Нагадаємо, раніше в середу МЗС України висловило протест РФ через продовження суду над Савченко. У відомстві наголосили, що російська сторона, порушуючи взяті на себе зобов'язання в рамках Ради Європи, продовжує ігнорувати статус Савченко як члена Парламентської асамблеї Ради Європи. Крім того, РФ не виконує взяті на себе, відповідно до Мінських домовленостей, зобов'язання про звільнення заручників за принципом "всіх на всіх".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram