ГоловнаСвіт

НАТО ухвалить військову концепцію Сил реагування через "зростання нестабільності", - Столтенберг

Міністри оборони країн-членів НАТО обговорять наслідки військової діяльності Росії

НАТО ухвалить військову концепцію Сил реагування через "зростання нестабільності", - Столтенберг
Йенс Столтенберг
Фото: EPA/UPG

Міністри оборони країн-членів НАТО мають намір ухвалити військову концепцію Сил реагування НАТО.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє "УНІАН".

За словами генсека, відповідне рішення мають ухвалити в четвер, 6 жовтня, у Брюсселі під час засідання міністрів оборони країн-членів Північноатлантичного альянсу.

"Нестабільність, яка виросла, зробила ще важливішим питання зміцнення нашої колективної оборони. Зустріч міністрів оборони з цього приводу зробить три кроки вперед. По-перше, буде схвалено військову концепцію розширення Сил реагування НАТО", - сказав він.

Столтенберг пояснив, що це включає сухопутні, морські і повітряні компоненти, механізми управління і контролю. "Це дозволить завершити зміни, які подвоять розмір Сил реагування НАТО до 40 тис. військових", - зазначив генсек.

Він також висловив сподівання, що на засіданні міністри "дадуть зелене світло встановленню двох нових інтегрованих одиниць". "Невеликі штаби відіграватимуть велику роль. Один - в Угорщині, ще один - у Словаччині. Це допоможе зміцнити оборону наших союзників у Центральній та Східній Європі", - підкреслив Столтенберг.

Третім кроком вперед на шляху зміцнення колективної безпеки генсек НАТО назвав "довготривалу адаптацію". "Міністри говоритимуть про наслідки військової діяльності Росії, в тому числі ядерної, і що це означає для НАТО. Ми будемо дивитися, як Альянс має надалі адаптуватися до зростання викликів та загроз з півдня", - зазначив він.

Столтенберг зазначив, що Сили реагування НАТО можуть розгорнути на півдні дуже швидко. "Але ми будемо розглядати інші можливості, необхідні для боротьби з погрозами з півдня", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram