ГоловнаСвіт

Пентагон пояснив обстріл лікарні в Афганістані проханням місцевої влади

"Лікарі без кордонів" заперечують присутність талібів на території зруйнованої лікарні.

Пентагон пояснив обстріл лікарні в Афганістані проханням місцевої влади
Больница, которая подверглась обстрелу ВВС США
Фото: twitter.com/MSF_uk

Авіаудару США, в результаті якого постраждала лікарня в афганському місті Кундуз і загинули 22 людини, було завдано за запитом афганських військових.

Про це заявив головнокомандувач міжнародними силами під егідою НАТО та американськими військами в Афганістані Джон Кемпбелл, повідомляє Associated Press.

За його словами, ціллю атаки були бойовики "Талібану", а мирні жителі потрапили під вогонь "випадково".

Як розповів Кемпбелл, афганська армія повідомила про обстріл своїх позицій і попросила США підтримати їх із повітря.

Він зазначив, що ця інформація відрізняється від первинних доповідей, у яких було вказано, що загроза існувала для американських військ і що авіаудару завдали на їхнє прохання.

Госпіталь міжнародної благодійної організації "Лікарі без кордонів" в Кундузі зазнав авіанальоту рано-вранці в суботу, 3 жовтня. За останніми даними, загинули 22 людини: 12 співробітників госпіталю і 10 пацієнтів.

"Лікарі без кордонів" заявили, що представники організації після початку бомбардування подзвонили військовим НАТО в Кабулі, але після цього лікарню обстрілювали ще приблизно годину.

"Лікарі без кордонів" заперечують, що на території лікарні були бойовики, і стверджують, що авіація била саме по лікарні, розташування якої було відоме силам коаліції.

Бої в столиці провінції Кундуз на півночі Афганістану тривали протягом усього тижня після захоплення міста "Талібаном".

Захоплення Кундуза стало першим для талібів успіхом такого масштабу за останні 14 років і найсерйознішим провалом адміністрації президента Афганістану Ашрафа Гані з моменту його приходу до влади 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram