ГоловнаСвіт

Російські хакери намагалися зламати поштову скриньку Клінтон, - ЗМІ

Колишній держсек США стверджує, що сервер, яким вона користувалася, був надійно захищеним

Російські хакери намагалися зламати поштову скриньку Клінтон, - ЗМІ
Хиллари Клинтон
Фото: EPA/UPG

Російські хакери як мінімум п'ять разів намагалися отримати доступ до поштової скриньки Хілларі Клінтон. Кібератаки мали місце в період її роботи на посаді держсекретаря США.

Про це повідомляє Associated Press.

Клінтон у серпні 2011 року отримувала електронні листи, що містили потенційну загрозу. У прикріплених до кореспонденції файлах, замаскованих під повідомлення про штрафи за перевищення швидкості, містився вірус. У рядку "відправник" була вказона урядова адреса влади міста Нью-Йорк, проте у найменуванні міста була допущена помилка.

Листи містили інструкції, в разі виконання яких хакерам вдалося б отримати доступ до електронної пошти і комп'ютера колишнього держсекретаря США. Інформація з комп'ютера могла бути використана щонайменше трьома серверами за межами США, у тому числі на території Росії.

Клінтон неодноразово заявляла, що сервер, яким вона користувалася, був надійно захищеним. Тим не менш, не відомо, чи виконала вона інструкції в листах. Наголошується, що Держдеп та інші урядові установи в період, коли Клінтон очолювала зовнішньополітичне відомство США, не раз зазнавали кібератак.

Клінтон опинилася у центрі скандалу через те, що під час перебування на посаді держсекретаря порушувала федеральний закон, що зобов'язує вести переписку через спеціальну урядову електронну систему з додатковим захистом. Вона замість цього використовувала особистий ящик, що знаходився на сервері, який належав їй.

Це викликало побоювання, що секретна інформація, яка передавалася через цей канал, могла потрапити до хакерів. Однак Клінтон стверджувала, що не обмінюється секретними даними через електронну пошту. Оскільки за законом усі листи держсекретаря мають здаватися в архів Держдепартаменту, вона згодом передала сервер ФБР, видаливши особисте листування.

У вересні цього року адміністрація президента США виявила низку листів, які Клінтон не надала в розпорядження влади. Це листування з нині відставним генералом Девідом Петреусом, коли він очолював Центральне командування США, що відповідає за ведення воєн в Іраку і Афганістані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram