ГоловнаСвіт

США визнали провал програми підготовки бійців сирійської опозиції

Набір сирійців в американські тренувальні табори припинено.

США визнали провал програми підготовки бійців сирійської опозиції
Сирийские повстанцы (архив)

Офіційний представник Білого дому Джош Ернест у вівторок, 29 вересня, визнав провал програми підготовки бійців помірної опозиції в Сирії.

Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу MSNBC.

За словами Ернеста, "програма спрацювала не так ефективно, як ми сподівалися". Він також зазначив, що помилкою було б вважати, що програми підготовки й озброєння сил опозиції можуть допомогти вирішити сирійську кризу.

23 вересня з'явилася інформація про те, що бійці сирійської опозиції, які пройшли підготовку в тренувальних таборах США в Туреччині, дезертирували і приєдналися до "Аль-Каїди". Центральне командування Збройних сил США того самого дня спростувало ці відомості, проте згодом Пентагон підтвердив, що підготовлені американцями бойовики передали "Фронту ан-Нусра" шість пікапів із 12 і боєприпаси в обмін на безпечний прохід через територію, контрольовану ісламістами.

Як повідомляє агентство Рейтер із посиланням на офіційного представника Пентагону Пітера Кука, сьогодні, 30 вересня, США призупинили набір сирійців для проходження підготовки в тренувальних таборах у Йорданії та Туреччині.

Кук уточнив, що набір призупинено на час перегляду програми тренування. Водночас він зазначив, що програма підготовки та навчання бійців працює далі: раніше набрані рекрути проходять тренування в таборах.

США проводять програму підготовки сирійських бійців помірної опозиції спільно з партнерами по коаліції, зокрема з Туреччиною і Йорданією. Як повідомив Пентагон, 19-20 вересня, після навчання, близько 70 бійців повернулися до Сирії. Вони будуть боротися не під командуванням коаліції, а у складі помірних ісламістських груп.

США запустили програму військової підготовки сирійської опозиції в травні. Тренування розраховані на ведення бойових дій проти терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) і проходять на території Туреччини та Йорданії. Для підготовки у ці країни прибули щонайменше 400 військових інструкторів США. Курс навчання включає надання медичної допомоги і тактику бойових дій, а також застосування вогнепальної зброї та радіопередавачів. За попередніми відомостями, тим, хто пройшов навчання, повинні видавати зброю, вантажівки та рації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram