ГоловнаСвіт

Президент Казахстану запропонував створити світову валюту

Назарбаєв запропонував перетворити Економічну і соціальну раду ООН на Раду глобального розвитку.

Президент Казахстану запропонував створити світову валюту
Нурсултан Назарбаев
Фото: tengrinews.kz

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв під час своєї промови на засіданні Генасамблеї ООН закликав створити світову валюту, яка змогла б забезпечити світове процвітання.

Про це повідомляє прес-служба казахського президента

За словами Назарбаєва, боротьбу з глобальною кризою потрібно почати з наведення ладу в емісії й обігу світових резервних валют. На його думку, зараз ситуація не відповідає критеріям законності конкурентності, демократичності та ефективності.

"У ХХI столітті світу потрібні фінансові інструменти нової якості. Необхідно об'єднати зусилля країн - членів ООН з розробки наднаціональної світової валюти, що відповідає цілям і завданням глобального сталого розвитку та процвітання", - запропонував президент Казахстану.

Економічну і соціальну рада ООН, упевнений Назарбаєв, потрібно перетворити на Раду глобального розвитку. На цю раду слід покласти функції Глобального економічного регулятора.

"До її складу могли б входити, крім обраних Генеральною асамблеєю ООН держав-учасниць, усі керівники спеціалізованих установ ООН, зокрема й Міжнародного валютного фонду", - пояснив Назарбаєв, виступаючи в ООН.

20 серпня Казахстан фактично на третину девальвував тенге через ослаблення рубля. Тоді Назарбаєв сказав, що всього було три варіанти: щось робити і чекати на поліпшення ситуації, плавно послабити курс тенге в межах коридору або перевести курс тенге у вільне плавання, перейшовши до інфляційного таргетування. За його словами, перший варіант міг призвести до скорочення виробництва в країні і втрати робочих місць, а другий варіант занадто витратний. Його ухвалення привело б до неконкурентоспроможності казахстанських підприємств.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram