ГоловнаСвіт

NASA: на Марсі є рідка вода

Наявність води на "червоній планеті" ставить перед вченими велику кількість нових питань.

NASA: на Марсі є рідка вода
Марс
Фото: EPA/UPG

Вчені NASA заявили про наявність на Марсі води в рідкому вигляді.

За словами співробітників американського космічного агентства, потоки, які періодично утворюються на "червоній планеті", можуть бути утворені водою, пише агентство Bloomberg.

Раніше в понеділок був опублікований прес-реліз організації. Хоча в документі не згадувалися ніякі подробиці, що вказують на характер відкриття, список вчених-учасників брифінгу вказав на його можливу тему: троє з них є авторами нової доповіді, яка буде представлена в середині тижня на Європейському планетологічному конгресі.

Автори доповіді доводять, що темні прожилки, які періодично з'являються на поверхні Марса, - це сліди від солоної води. Стабільна присутність рідкої води на "червоній планеті" ставить багато нових питань, насамперед про її витоки і вплив на наявність життя.

У наявності води на Марсі вчені впевнилися вже давно (завдяки фотографіям висохлих річок і даних інструментів марсоходів). Однак тільки в 2011 році непальський астроном Лухендра Ойха (Lujendra Ojha), що бере участь в сьогоднішній прес-конференції, припустив, що прожилки - це сліди води, яка тече і виходить на поверхню при потеплінні й замерзає при похолоданні.

Солоність цієї води має першочергове значення: без солей рідина б негайно замерзала на поверхні планети. На думку Ойха, джерелом води може бути підземний лід, що притягає з атмосфери воду і солі, або ж водоносний горизонт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram