ГоловнаСвіт

Таліби частково захопили стратегічно важливе місто на півночі Афганістану

Ісламісти заявили, що не становлять загрози для населення афганського міста Кундуз.

Таліби частково захопили стратегічно важливе місто на півночі Афганістану
Талибы (архив)
Фото: turkey-tourism.info

Бойовики ісламістського руху "Талібан" атакували і частково захопили місто Кундуз на півночі Афганістану.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на джерела в поліції Кундуза.

Таліби пішли в наступ на світанку 28 вересня. При цьому ісламісти скористалися тим, що більшість армійських і поліцейських підрозділів перебували за містом, губернатор провінції Кундуз Мухаммед Омер Сафі - в Таджикистані, а все керівництво силовиків - у Кабулі.

Бойовики взяли під контроль ключові пункти на підходах до Кундуза, після чого почали планомірно зачищати місто. Вони захопили будівлі провінційної ради, вищої ради миру і лікарню на 200 ліжок.

Зараз на трьох в'їздах у місто: Ханабад, Чардара, Імам Сахіб (Khanabad, Chardara, Imam Saheb) - тривають запеклі бої. При цьому поки що афганським силовикам не вдається відтіснити бойовиків.

За даними місцевої поліції, під час бойових дій загинули 20 талібів, троє співробітників правоохоронних органів отримали поранення. Тоді як канал TOLOnews повідомляє про загибель 14 афганських поліцейських і сімох цивільних, а також про 47 поранених.

Урядові сили не наважуються застосувати авіацію, щоб уникнути загибелі мирних жителів, яких бойовики не випускають із міста. У "Талібані" закликали мирних жителів уникати районів бойових дій і заявили, що не становлять для них жодної загрози.

Кундуз - центр однойменної провінції на півночі Афганістану. Місто має важливе стратегічне значення, 2001 року за нього йшли запеклі бої між військами НАТО і талібами, які, врешті-решт, зазнали поразки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram