ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії нарахували 3 млн громадян, які вживають наркотики щодня

Згідно зі статистикою, за 10 років через наркотики померли майже мільйон росіян.

У Росії нарахували 3 млн громадян, які вживають наркотики щодня
Архив

Директор Федеральної служби з контролю за обігом наркотиків (ФКСН) Росії Віктор Іванов заявив, що близько 7,5 млн росіян з різним ступенем регулярності вживають наркотики. Три мільйони з них роблять це щодня.

Про це повідомляє "РИА Новости".

"Майже 7,5 мільйона наших співвітчизників з різним ступенем регулярності вводять себе в фізичний стан зміненої свідомості шляхом споживання психоактивних хімічних препаратів, а близько трьох мільйонів роблять це щодня, по суті, перебуваючи в, так би мовити, бінарному стані "ейфорія - ломка", - заявив Іванов.

За його словами, цей стан не залишає місця ні соціальній, ні економічній активності. Більш того, стан наркоманів кидає "в пекло, жах і важку життєву ситуацію їхніх рідних і близьких", а це вже 30-40 млн чоловік.

Крім того, за 10 років через наркотики країна втратила майже мільйон громадян, заявив голова ФСКН.

"До 70% тих, що помирають  у такому віці (15 років - 34 роки), а це не менш ніж 50-60 тисяч на рік, помирають саме з причини морфологічного зносу внутрішніх органів. Таким чином, саме наркотики за 10 років звели в могилу майже мільйон молодих життів", - цитує Іванова "Интерфакс".

За словами директора ФСКН, незважаючи на зниження, рівень смертності від наркотиків серед молоді в Росії "як і раніше залишається аномально високим". У зв'язку з цим він заявив, що необхідно працювати над скороченням попиту на наркотики за рахунок залучення наркоманів у програми звільнення від залежності. "Якщо ми будемо відправляти на реабілітацію 150-200 тис. чоловік щороку, ми кратно знизимо рівень злочинності в нашій країні", - цитує ТАСС голову ФСКН.

"За нашою програмою на перший рік фінансування програми обійдеться в 1,5 млрд рублів, в наступні роки - у сім-вісім мільярдів щороку", - пояснив Іванов. Він підкреслив, що обумовлена сума "кратно менша від тієї, яку держава затрачала до 1994 року на утримання лікувально-трудових профілакторіїв (ЛТП)".

При цьому, як зазначає "Интерфакс", голова ФСКН вважає скасування ЛТП помилкою 90-х. "Ліквідацію ЛТП було здійснено в 90-ті роки під ангажовану і навіть істеричну кампанію про антигуманність цієї практики", - сказав Іванов. "По суті, припинення діяльності на цьому напрямі стало каталізатором зростання наркоманії та алкоголізації в нашій країні", - повідомив він.

За словами Іванова, ФСКН і МОЗ РФ нині організовують національну систему реабілітації та відроджують галузь, яка була втрачена в 1994 році з ліквідацією системи ЛТП. Він заявив, що 20 років тому в системі МВС діяло 244 ЛТП, в яких щороку проходили реабілітацію понад 70 тисяч залежних від алкоголю чи наркотиків. За його словами, з бюджету щороку за нинішніми цінами виділялося 30-40 мільярдів рублів. "Зі скасуванням системи ЛТП функція звільнення від наркотичної залежності перестала здійснюватися державою,тоді як потреба суспільства в цій діяльності кратно зросла. Разом з водою вихлюпнули й дитину", - сказав голова ФСКН.

Він також зазначив, що щороку наркомани виводять з ВВП Росії до двох трильйонів рублів, передає "Интерфакс". "Споживання наркотиків безпосередньо підриває економіку країни, оскільки 7,5 мільйона наркоспоживачів витрачають на наркотики до 4,5 мільярда рублів щодня", - сказав Іванов. За словами голови ФСКН, таким чином наркомани "виводять з ВВП країни в кримінальну наркологістіку до двох трильйонів рублів щороку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram