ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Слідком РФ відновив розслідування справи про загибель царської сім'ї Романових

Російські слідчі мають намір ексгумувати останки Миколи II і його дружини.

Слідком РФ відновив розслідування справи про загибель царської сім'ї Романових
Следком РФ

Слідчий комітет Росії (СКР) відновив розслідування у кримінальній справі про загибель членів російського імператорського дому Романових, а також осіб з їхньої свити. 

Про це повідомляє на сайті СКР.

Цю кримінальну справу було порушено 1993 року у зв'язку з виявленням групового поховання на околицях Єкатеринбурга. Під час ідентифікації останків слідство дійшло висновку, що вони належать розстріляним у ніч проти 17 липня 1918 року членам російського імператорського дому - колишньому російському імператору Миколі II (Миколі Олександровичу Романову), імператриці Олександрі Федорівні Романовій, їхнім дітям - великим князівнам Ользі Миколаївні Романовій, Тетяні Миколаївні Романовій та Анастасії Миколаївні, а також людям із почту: лейб-медикові Євгену Боткіну, покоївці Ганні Демидовій, кухареві Івану Харитонову і лакею Олексію Трупу. 1998 року кримінальну справу припинили у зв'язку зі смертю осіб, які вчинили злочин.

29 липня 2007 року під час проведення археологічних розкопок, розшукуючи останки цесаревича Олексія Миколайовича Романова і великої княжни Марії Миколаївни Романової на південь від місця виявлення дев'яти останків членів сім'ї Романових і осіб з їхнього оточення, знайшли фрагменти кісток і зуби двох осіб (жінки і дитини) з ознаками впливу високої температури. Для з'ясування додаткових обставин загибелі та поховання членів царської сім'ї було відновлено попереднє слідство. Експертними дослідженнями й іншими матеріалами кримінальної справи встановлено, що останки належать дітям російського імператора Миколи II - Олексію Миколайовичу Романову і Марії Миколаївні Романовій. Після цього було знову вирішено припинити кримінальну справу.

За проханням Російської православної церкви (РПЦ) в липні 2015 року, відповідно до вказівки голови уряду Російської Федерації, створено міжвідомчу робочу групу з питань, пов'язаних з дослідженням і захороненням останків цесаревича Олексія і великої княжни Марії Романових, які перебувають у Державному архіві Російської Федерації. Робоча група запропонувала провести додаткові ідентифікаційні дослідження об'єктів, раніше недоступних слідству: останків сестри імператриці Олександри Федорівни Романової - великої княгині Єлизавети Федорівни, які перебувають у місті Єрусалимі (Держава Ізраїль) і зразків крові діда імператора Миколи II - імператора Олександра II, який загинув під час терористичного акту 1891 року - вони були на його мундирі. Для цього необхідно ексгумувати останки імператора Миколи II (Романова) й імператриці Олександри Федорівни (Романової) в Петропавлівському соборі міста Санкт-Петербурга.

Крім того, до завдань слідства належить вивчення архівних матеріалів, виявлених після 2011 року і пов'язаних із "білогвардійським слідством, проведеним у 1918-1924 роках, а також із долею речових доказів у цій кримінальній справі".

У зв'язку з цим СКР продовжує слідчі дії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram