ГоловнаСвіт

США виявили в Сирії 28 російських військових літаків

Пентагон показав супутникові знімки російської техніки в Сирії.

США виявили в Сирії 28 російських військових літаків
Фото: http://ria.ru

Пентагон опублікував супутникові знімки, які, за словами американських військових, доводять наявність російських літаків у Сирії.

Про це повідомляє ABC News.

На опублікованих фото видно літаки, вишикувані в ряд на аеродромі під сирійською Латакією. Американські військові ідентифікували їх як винищувачі Су-30СМ і штурмовики Су-25. Усього, за даними Пентагону, Росія за останні дні на додачу до раніше доправлених Су-30СМ перекинула до Сирії 24 літаки - 12 Су-25 і таку саму кількість фронтових бомбардувальників Су-24. Також у Сирії зараз перебувають 15 вертольотів Мі-17 і Мі-24.

Крім того, як стверджують у Вашингтоні, російські вантажні Ан-124 практично щодня розвантажуються в Латакії: за даними американської супутникової зйомки, на аеродромі помічено 36 бронемашин, дев'ять танків і дві системи ППО, а в небі над Сирією ведуть активну розвідку безпілотники. Росія цю інформацію поки що не коментує.

Водночас у Сирію прибула друга група бойовиків опозиції, яка пройшла підготовку на американських військових базах - загалом 71 особа. За словами американських чиновників, вони будуть воювати проти сил "Ісламської держави" (ІД). Усього планували за рік підготувати 5,4 тис. осіб. Минулого тижня військові США відзвітували перед Конгресом про реалізацію програми: за словами генерала Лойда Остіна, з 54 осіб, відправлених до Сирії у складі першої групи, лише чотири чи п'ять продовжують боротися проти ІД.

У четвер, 17 вересня, голова МЗС Сирії Валід Муаллем заявив, що Дамаск може за потреби попросити участі Збройних сил Росії у спільній боротьбі з "тероризмом". Зазначимо, що терористами офіційний Дамаск неодноразово називав представників сирійської опозиції. У Кремлі пообіцяли розглянути таке прохання, якщо воно надійде.

Американські чиновники неодноразово заявляли, що Росія нарощує свою військову присутність у Сирії, і висловлювали стурбованість з приводу посилення Москвою підтримки сирійського президента Башара Асада.

Громадянська війна в Сирії почалася навесні 2011 року. Кількість загиблих перевищила 230 тис. осіб, число біженців - 11,5 млн. Сирійська опозиція виступає за скинення Асада. Частину території країни захопила терористична організація "Ісламська держава" (ІД). Міжнародна коаліція на чолі зі США завдає повітряних ударів по позиціях ІД.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram