ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії екс-співробітник ГРУ отримав 14 років в'язниці за відправку резюме до Швеції

Суд визнав інженера винуватим у розголошенні секретних відомостей

У Росії екс-співробітник ГРУ отримав 14 років в'язниці за відправку резюме до Швеції
Фото: ekonomist.kiev.ua

Московський міський суд засудив колишнього радіоінженера головного розвідувального управління (ГРУ) Геннадія Кравцова до 14 років колонії суворого режиму.

Про це повідомляє "Німецька хвиля".

Кравцова визнали винним у держзраді, а саме в тому, що він передав на Захід секретні відомості при спробі влаштуватися на роботу. Суд також позбавив Кравцова звання підполковника. Прокуратура просила для екс-співробітника ГРУ 15 років колонії суворого режиму.

Справу проти Кравцова було порушено в 2011 році, але вона мала гриф "цілком таємно". Розголос вона отримало лише в лютому 2015 року. За даними слідства, Кравцов, який звільнився з ГРУ в 2005 році, хотів влаштуватися на роботу в шведську компанію. У 2010 році він відправив туди резюме, в якому вказав дані про свою колишню посаду. За версією звинувачення, саме ця інформація і була секретною. Зокрема, Кравцова звинуватили в розголошенні відомостей про космічний апарат "Цілина-2".

Сам Кравцов свою провину заперечує, називаючи рішення суду "безумством". Захист інженера стверджує, що у надісланому листі нічого секретного не було. Крім того, за даними слідства, підсудний не отримав від шведської фірми грошової винагороди. Адвокат заявив, що вирок буде оскаржено.

Нагадаємо, в липні 75-річного російського вченого Володимира Лапигіна, що працює в Центральному науково-дослідному інституті машинобудування Роскосмосу, запідозрили у державній зраді. Його поміщено під домашній арешт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram