ГоловнаСвіт

Президент Беніну оголосив про повернення поваленого уряду Буркіна-Фасо

За час заворушень, що послідували після перевороту в Буркіна-Фасо, загинули 10 людей, ще 113 постраждали

Президент Беніну оголосив про повернення поваленого уряду Буркіна-Фасо
Протесты в Буркина-Фасо
Фото: EPA/UPG

Перехідний уряд Буркіна-Фасо, повалений в результаті військового перевороту, буде відновлено.

Про це заявив після переговорів з організаторами заколоту президент Беніну Томас Боні Яйі (Thomas Boni Yayi), повідомляє агентство Рейтер.

"Ми збираємося відновити процес переходу, очолюваного цивільними особами, у тому числі [президентом Буркіна-Фасо] Мішелем Кафандо", - сказав Яйі після зустрічі в столиці Буркіна-Фасо Уагадугу з генералом Гілбертом Дьєндере (Gilbert Diendere), який очолив заколот.

17 вересня військові, які захопили в заручники тимчасового президента Буркіна-Фасо Мішеля Кафандо, прем'єра Ісаака Ціду і членів уряду, оголосили про створення хунти. На площі Незалежності в Уагадугу зібралися сотні людей, які вимагали від гвардійців негайно звільнити членів уряду. Солдати розігнали натовп пострілами. В результаті, за останніми даними, загинули 10 людей, ще 113 постраждали.

16 вересня президентська гвардія африканської країни Буркіна-Фасо взяла в заручники майже все керівництво країни. Голова парламенту Черіфф Сі, який уникнув полону, назвав дії гвардії "атакою на республіку та її інститути" і закликав прибічників організувати акцію біля президентського палацу в Уагадугу, щоб домогтися звільнення президента і міністрів. Присутніх солдати розігнали за допомогою попереджувальних пострілів.

Військовий переворот у Буркіна-Фасо засудило світове співтовариство, включаючи Радбез ООН.

Мішель Кафандо був обраний тимчасовим президентом Буркіна-Фасо в листопаді 2014 року терміном на рік. Це сталося після того, як його попередник Блез Компаоре, який прийшов до влади в 1987 році в результаті військового перевороту, був змушений залишити країну через масові протести. Президентська гвардія вважалася однією з опор влади Компаоре.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram