ГоловнаСвіт

Росія створить авіабазу в Білорусі

Відповідних домовленостей досягнули 2009 року

Президент Росії Володимир Путін доручив Міноборони провести за участю МЗС переговори з білоруською стороною і після досягнення домовленості підписати угоду між РФ і Республікою Білорусь про російську авіаційну базу в цій країні. Відповідне розпорядження розміщено в суботу на офіційному порталі правової інформації, повідомляє "Интерфакс".

Раніше повідомляли, що уряд подав Путінові пропозиції про підписання угоди між Росією і Білоруссю про російську авіабазу на білоруській території. Документ внесло Міноборони РФ.

Як сказано в документі, "угода сприятиме організації спільної охорони зовнішнього кордону Союзної держави в повітряному просторі і створенню Єдиної регіональної системи протиповітряної оборони Росії та Білорусі". Уточнюють, що буде встановлено порядок застосування авіабази для захисту суверенітету і безпеки двох країн, включаючи протидію збройному нападу з боку міжнародних терористичних формувань.

Голова російського уряду Дмитро Медведєв заявив 8 вересня журналістам у Гродно (Білорусь), що Росія готова розглядати питання подальшого відкриття своїх авіабаз у державах, з якими її пов'язують союзницькі відносини. "Як відомо, у нас такі бази існують. Мова йде про Киргизстан, про Вірменію. Нічого дивного в цьому немає, ми готові це робити з тими країнами, з якими нас пов'язують союзницькі відносини. Чи то ОДКБ, чи ОДКБ і Союзний договір, як це з Білоруссю", - сказав він.

Відповідаючи на запитання про те, коли може відбутися підписання угоди з Білоруссю про відкриття на території республіки російської авіабази, Медведєв підкреслив, що цей документ випливає з раніше досягнутих домовленостей у військовій сфері в рамках Союзної держави.

"Історія цих документів почалася 2009 року. Йшлося про підписані тоді рішення, що стосуються спільної охорони кордонів і спільної системи ПРО, - зазначив прем'єр. - Угода, про яку ви говорите (про відкриття російської авіабази в Білорусі. - Ред.), є реалізацією цих угод".

"Щодо термінів і часу підготовки та підписання таких документів, ми спираємося на те, що це повинно бути комфортно для білоруської та нашої сторін, - пояснив Медведєв. - Ми, як кажуть, пропустили відповідний документ через уряд РФ за чинною процедурою і подали його президентові".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram