ГоловнаСвіт

США видали Китаю одного зі ста найбільш розшукуваних КНР корупціонерів

ЗМІ пов'язують депортацію корупціонера з візитом Сі Цзіньпіна в США

США видали Китаю одного зі ста найбільш розшукуваних КНР корупціонерів
Си Цзиньпин
Фото: news.cn

Влада США депортувала в КНР колишнього високопоставленого китайського чиновника, якого звинувачують у корупційних злочинах.

Про це повідомляє The South China Morning Post.

Ян Цзіньцзюнь (Yang Jinjun), колишній менеджер компанії Minghe Group, втік до США ще у 2001 році після того, як його запідозрили у хабарництві та корупції. Відтоді КНР безуспішно домагалася його екстрадиції. Яна внесли до списку 100 найбільш розшукуваних корупціонерів, які проживають за кордоном. Дотепер у Китай вдалося повернути 13 фігурантів списку, в тому числі Яна, причому 12 осіб або репатріювали з інших країн, або вони повернулися добровільно.

Видання зазначає, що депортацію Яна Цзіньцзюня провели за кілька днів до візиту глави КНР Сі Цзіньпіна у США, запланованого на 24-25 вересня, і бачить у цьому жест доброї волі з боку Вашингтона, покликаний згладити розбіжності у китайсько-американському діалозі. КНР наполягає на швидкій видачі ще двох утікачів - Лі Ваньчена, брата високопоставленого функціонера Лін Цзіхуа, і Го Веньгуя, бізнесмена, пов'язаного з колишнім заступником міністра держбезпеки КНР Ма Цзянем, куратором розвідки, затриманим за фінансові махінації.

Операція Sky Net стартувала у квітні 2015 року. Її метою оголошено піймання китайських корупціонерів, які проживають за кордоном. Загалом з кінця 2014 року у КНР повернули понад 950 осіб, обвинувачених у хабарництві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram