ГоловнаСвіт

У ЄС задумалися про зняття санкцій з Лукашенком

Європейські дипломати вважають, що ЄС хоче послабити зв'язки між Москвою і Мінськом

У ЄС задумалися про зняття санкцій з Лукашенком
Лукашенко
Фото: EPA/UPG

Євросоюз має намір зняти частину санкцій з Білорусі, зокрема, скасувати заборону на в'їзд до ЄС президента країни Олександра Лукашенка.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на свої джерела в дипломатичних колах.

За даними агентства, питання санкцій, термін дії якого закінчується 31 жовтня 2015 року, обговорюватиметься наступного тижня. Швидше за все, формально їх розширять, але при цьому їхню дію призупинять на рік, що означає фактичне скасування. З "чорного списку" планується виключити самого білоруського президента і низку високопоставлених чиновників, а також кілька компаній.

Як зазначає агентство Рейтер, приводом для зняття санкцій стане звільнення в Білорусі шести заарештованих опозиціонерів, в тому числі колишнього кандидата в президенти Миколи Статкевича, а також конструктивна позиція, зайнята Олександром Лукашенком в українській кризі, і посередництво білоруської влади у Мінському процесі. При цьому ЄС зацікавлений у тому, щоб надати білоруському режиму альтернативне джерело фінансування і тим самим послабити зв'язки між Москвою і Мінськом.

Санкції ЄС проти Білорусі діють з 2006 року: тоді Лукашенку і низці білоруських чиновників заборонили в'їзд на територію Євросоюзу. Згодом санкції розширили. Режим Лукашенка, зокрема, звинувачували у використанні репресій проти опозиції і порушеннях прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram