ГоловнаСвіт

Влада Угорщини виявила серед затриманих на кордоні біженців терориста

Прем'єр-міністр Сербії Олександр Вучич звинуватив владу Угорщини в "жорстокій" і "неєвропейській" поведінці.

Влада Угорщини виявила серед затриманих на кордоні біженців терориста
Венгерская полиция использует водометы протим мигрантов 16.09.2015
Фото: EPA/UPG

Правоохоронні органи Угорщини затримали 29 біженців після сутичок поліції з мігрантами на сербському кордоні.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на Службу національної безпеки Угорщини.

Радник прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана заявив, що один із затриманих був ідентифікований як ймовірний терорист. За його словами, ім'я затриманого було внесено в базу даних Служби національної безпеки.

Прем'єр-міністр Сербії Олександр Вучич звинуватив владу Угорщини в "жорстокій" і "неєвропейській" поведінці і закликав Євросоюз відреагувати на заворушення на кордоні. При цьому він зазначив, що у разі відсутності реакції з Брюсселя Белград "знайде спосіб захистити свій кордон".

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун висловив стурбованість у зв'язку із загостренням ситуації на сербсько-угорському кордоні. Верховний комісар ООН у справах біженців Антоніо Гутерріш, у свою чергу, закликав угорську владу забезпечити "безперешкодний доступ" для людей, що втікають від війни. При цьому він зазначив, що Агентство ООН у справах біженців "шоковане і засмучене" через застосування угорською поліцією водометів і сльозогінного газу.

16 вересня на кордоні із Сербією сталися сутички між угорською поліцією та біженцями після того, як частина з них спробувала прорватися через огорожу до Угорщини. Поліція застосувала сльозогінний газ і водомети, у відповідь мігранти закидали правоохоронців камінням. Постраждали 20 поліцейських, дві дитини, яких батьки-біженці намагалися перекинути через паркан, і кілька співробітників ЗМІ.

До кордону з угорського боку прибутку броньовики "Хамві" з кулеметами, Будапешт оголосив про закриття на місяць одного з найжвавіших прикордонних переходів - Рожке-Хоргос. На сербській стороні кордону стихійно утворився табір біженців, де зібралися сотні людей. Сербське МВС пообіцяло, що перекине до кордону додаткові сили поліції, щоб не допустити подальших атак на угорських прикордонників.

Через нестабільну ситуацію в країнах Північної Африки та Близького Сходу в європейські держави прибуває все більше число вимушених переселенців. За планом Єврокомісії, біженці повинні розподілятися по країнах ЄС пропорційно населенню, економіці, рівню життя в державах. Агентство Євросоюзу з питань безпеки зовнішніх кордонів (Frontex) 14 вересня повідомило, що від початку року кордон ЄС перетнули понад 500 тис. мігрантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram