ГоловнаСвіт

У Таджикистані затримали лідерів опозиційної Партії ісламського відродження

Звинувачень затриманим таджицьким опозиціонерам не висували

У Таджикистані затримали лідерів опозиційної Партії ісламського відродження
Таджикистан
Фото: Wikipedia

За добу в Таджикистані провели масову операцію затримання ключових фігур опозиційної Партії ісламського відродження Таджикистану (ПІВТ).

Про це повідомило "Интерфакс" близьке до партійних структур джерело.

За даними співрозмовника агентства, вдень 16 вересня в аеропорту Душанбе перед рейсом до Алмати затримали першого заступника голови ПІВТ Саїдумара Хусайні, а потім почалися затримання активістів партії.

"Станом на ранок 17 вересня серед затриманих заступник голови "Партії ісламського відродження Таджикистану" Махмадалі Хаїт, член політради ПІВТ Вохідхон Косіддінов, голова вченої ради ПІВТ, відомий богослов Зубайдулло Розік, глава осередку партії у районах республіканського підпорядкування Рахматулло Раджаб, радник голови Партії ісламського відродження Таджикистану з правових питань Зарафо Рахмоні, а також головний редактор газети ПІВТ "Наджот" Абдукаххор Давлат", - перерахувало джерело.

Він додав, що звинувачень затриманим не висували.

Лідер ПІВТ Мухіддін Кабірі, який перебуває за кордоном, уже закликав "міжнародну спільноту і таджицьку громадськість" не залишатися "сторонніми спостерігачами, і закликати владу до звільнення членів партії".

Затримання відбулися після закінчення спецоперації проти соратників колишнього заступника оборони Абдухаліма Назарзоди, які сховалися у Рамітській ущелині. Усіх заколотників, в тому числі генерала, вбили. Назарзоду звільнили з посади заступника міністра оборони два тижні тому. Після цього у Таджикистані сталася серія нападів на міліцейські пости в Душанбе і Вахдаті, жертвами стали вісім силовиків.

Свої дії Назарзода пояснив запланованими владою масовими затриманнями опозиціонерів. Сам він був членом ПІВТ.

Партія ісламського відродження Таджикистану - опозиційна політична партія Таджикистану, єдина ісламістська партія, що офіційно діє на території Центральної Азії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram