ГоловнаСвіт

Guardian: Росія пропонувала відсторонити Башара Асада від влади ще у 2012 році

За даними ЗМІ, західні країни розраховували на швидке повалення режиму Асада

Guardian: Росія пропонувала відсторонити Башара Асада від влади ще у 2012 році
Башар Асад
Фото: EPA/UPG

Росія пропонувала Заходу відсторонити президента Сирії Башара Асада від влади ще у 2012 році.

Про це пише британське видання The Guardian.

За даними видання, західні країни відмовилися від пропозиції Москви, пославшись на те, що режим сирійського президента і так мав впасти протягом кількох тижнів.

Про пропозицію Росії газеті розповів колишній президент Фінляндії і лауреат Нобелівської премії миру Марті Ахтісаарі. За його словами, постійний представник ООН Володимир Чуркін запропонував своїм колегам план урегулювання сирійського конфлікту, що складається з трьох пунктів.

Ахтісаарі розповів, що він передав пропозицію Чуркіна представникам США, Великобританії та Франції в ООН. І колишній президент Фінляндії, і представники країн були впевнені у тому, що режим сирійського президента і так впаде через кілька тижнів.

"Він (Чуркін - ред.) сказав три речі. Перше - ми не повинні давати зброю опозиції. Друге - ми повинні ініціювати діалог Асада й опозиції. Третє - ми повинні знайти елегантний шлях, щоб Асад пішов", - розповів в інтерв'ю газеті Ахтісаарі.

Сам Чуркін коментувати цю інформацію відмовився, пославшись на те, що це була "приватна бесіда". Ахтісаарі відмовився вважати, що пропозиція Чуркіна не узгоджувалася з Кремлем, оскільки він недавно на момент розмови повернувся з Москви.

Нагадаємо, 14 вересня агентство Bloomberg повідомляло, що Росія обговорювала з США і Саудівською Аравією можливу відставку Башара Асада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram