ГоловнаСвіт

Іран заклав у бюджет нафту по $50 за барель

Тегеран сподівається заробити на нафті до $22 млрд.

Іран заклав у бюджет нафту по $50 за барель
Фото: pro100news.info

У проект бюджету Ірану на 2016-2017 роки закладено вартість нафти $42-50 за барель.

Про це повідомив прес-секретар уряду Ісламської Республіки Мохаммад Бакер Нобахт (Mohammad-Baqer Nobakht), передає іранське агентство Shana.

Нобахт зазначив, що під час консультацій з міністерством нафти обговорювалися три сценарії, за яких пальне коштувало $42, $45 і $50 відповідно. За його словами, такий діапазон цін дозволить країні заробити до $22 млрд.

Під час торгів 14 вересня барель нафти марки Brent коштує $47,78 (дані на 12:55 за Києвом). Про це свідчать дані лондонської біржі ICE. За рік північноморська нафта подешевшала більш ніж удвічі зі $101,12.

Раніше, 25 серпня, міністр нафти Ірану Біжан Намдар Зангане (Bijan Namdar Zanganeh) заявив, що країна продаватиме нафту незалежно від світових цін на енергоносії. Чиновник зазначав, що після зняття санкцій Ісламська Республіка поверне собі частку ринку обсягом 1 млн барелів на добу.

У середині липня Іран і "шістка" міжнародних посередників (Росія, США, КНР, Великобританія, Франція і Німеччина) прийшли до згоди щодо ядерної програми республіки. Згідно з угодою, можливості Ірану зі збагачення урану обмежуються. В обмін на це з Тегерана поступово знімають санкції. Очікується, що після цього країна вийде на ринок зі своєю нафтою - цей фактор чинить додатковий тиск на її котирування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram