ГоловнаСвіт

В Єрусалимі відбулися сутички між ізраїльською поліцією і палестинцями

Єгипет і Йорданія розкритикували дії ізраїльської влади.

На Храмовій горі в Єрусалимі вранці 13 вересня відбулися сутички між ізраїльською прикордонною поліцією і палестинцями.

Як повідомляє euronews, сутички сталися напередодні єврейського Нового року, коли багато юдеїв традиційно відвідують Храмову гору.

За інформацією палестинської сторони, ізраїльські силовики прорвалися в мечеть Аль-Акса і застосували проти присутніх там мусульман шумові гранати, сльозогінний газ і гумові кулі.

Ізраїльська поліція зі свого боку стверджує, що сутички почалися після того, як поліцейські спробували затримати групу палестинської молоді, в якої було виявлено підозрілі предмети. У відповідь з боку мечеті в поліцейських полетіли каміння і петарди.

Раніше ізраїльська влада заборонила діяльність неофіційного палестинського патруля на Храмовій горі, відомого під назвою "мурабітун", звинувативши його в ескалації напруженості.

За даними палестинського Червоного Півмісяця, 20 осіб, у тому числі журналісти, отримали поранення в сутичках з ізраїльською поліцією.

За словами голови Палестинської національної адміністрації Махмуда Аббаса, "напад на християнські і мусульманські святині Східного Єрусалиму - червона риска, і ми не будемо сидіти склавши руки".

Єгипет охарактеризував дії ізраїльської влади як "неприйнятну ескалацію". Йорданія, під чиїм протекторатом знаходяться мусульманські святині Храмової гори, закликав Ізраїль "припинити провокації" і "постійні спроби змінити статус-кво".

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу пообіцяв не міняти статус Храмової гори і назвав обов'язком Ізраїлю "діяти проти бунтівників, щоб забезпечити свободу віросповідання на цьому священному місці".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram