ГоловнаСвіт

У Шотландії назвали можливі терміни другого референдуму про незалежність

Влада Шотландії заявила, що поштовхом до проведення референдуму може стати референдум про членство Великобританії в ЄС

У Шотландії назвали можливі терміни другого референдуму про незалежність
Дэвид Кэмерон, Никола Стерджен
Фото: EPA/UPG

Шотландська національна партія висловилася на користь повторного проведення референдуму про незалежність через кілька років.

З такою заявою виступила лідер партії і перший міністр Нікола Стерджен (Nicola Sturgeon), передає BBC.

Партія розраховує представити відповідний маніфест на виборах до шотландського парламенту у 2016 році.

"У нашому маніфесті буде вказано, що ми розглядаємо обставини і часові рамки, коли доцільно провести референдум, однак ми можемо тільки запропонувати його провести", - заявила вона.

За словами Стерджена, референдум про незалежність можуть провести через 5 або 10 років. Вона додала, що поштовхом до проведення референдуму може стати референдум про членство Великобританії у Євросоюзі, який, можливо, призведе до виходу Шотландії зі ЄС проти її волі.

Перше голосування з питання про незалежність Шотландії відбулося 18 вересня 2014 року. Близько 55% учасників референдуму висловилися за збереження країни у складі Сполученого Королівства. Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон зобов'язався розширити повноваження Шотландії.

У квітні 2015 року Нікола Стерджен пообіцяла шотландцям провести другий референдум про незалежність у разі, якщо Британія вийде з Євросоюзу у 2017 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram