ГоловнаСвіт

Допомоги ЄС і США недостатньо для розвитку української економіки, - Яресько

Міністр фінансів просить більше грошей для України

Допомоги ЄС і США недостатньо для розвитку української економіки, - Яресько
Наталья Яресько
Фото: yes-ukraine.org

Фінансової допомоги, яку Україна отримує від Євросоюзу і США, достатньо для стабілізації української економіки, але недостатньо для її розвитку.

Про це заявила міністр фінансів України Наталія Яресько на форумі YES.

"У нас немає грошей, щоб рухатися далі. На стабілізацію нам вистачає, але щоб рухатися далі, щоб розвивалася реальна економіка, потрібно більше грошей. Крім програми МВФ нам потрібні позики Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку, Експортно-імпортного банку та інших міжнародних фінансових установ", - заявила міністр.

Нагадаємо, на початку вересня Україна отримала другий транш за програмою кредитування МВФ у розмірі 1,7 млрд доларів. Перший транш у рамках програми в обсязі 5 млрд дол. Україна отримала 13 березня.

Євросоюз відкрив для України три лінії макрофінансової допомоги, дві з яких вже виконано (на 610 млн євро і 1 млрд євро), третя - виконується (отримано 600 млн євро, ще 1,2 млрд євро виділять до кінця першого кварталу 2016 року).

Сполучені Штати надають допомогу Україні у вигляді гарантій за єврооблігаціями. У 2014-2015 роках Україна здійснила два випуски боргових паперів під американські гарантії на загальну суму 2 млрд доларів. Наприкінці року США можуть надати Україні кредитні гарантії ще на 1 млрд доларів, якщо побачать прогрес у реформах.

Україна отримує допомогу від багатьох інших країн Заходу, Японії, Світового банку, Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції та розвитку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram