ГоловнаСвіт

Євродепутат Брок закликав Україну провести децентралізацію

Глава комітету закордонних справ Європарламенту поставив Україні в приклад Німеччину і Швейцарію

Євродепутат Брок закликав Україну провести децентралізацію
Эльмар Брок
Фото: yes-ukraine.org

Україні варто скористатися перевагами децентралізації і розглядати цей крок не тільки як обов'язки в рамках виконання Мінських угод.

Про це заявив голова комітету закордонних справ Європарламенту Елмар Брок під час форуму YES.

"Зараз дискусія (про необхідність реформ) має завершитися, я б на місці влади зробив це максимально швидко. Ми бачимо успішні країни, які є децентралізованими - Швейцарія, Австрія, Німеччина. Це цивілізовані країни. Нам би хотілося, щоб Україна скористалася цими можливостями, розглядала це не тільки як загрозу (і крок, на який треба йти через Мінські угоди), але і як перевагу для подальшого розвитку вашої країни", - сказав він.

Брок додав, що у порядку денному для України також є низка інших важливих реформ, наприклад, реформа прокуратури.

Нагадаємо, 31 серпня Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу проект закону України № 2217а "Про внесення змін до Конституції України" (щодо децентралізації влади). Законопроект підтримали 265 з 368 зареєстрованих у залі народних депутатів.

Ухвалення законопроекту супроводжувалося блокуванням президії Ради і сутичками на вулиці, жертвами яких стали троє співробітників Національної гвардії.

Згідно з цими поправками, левову частку повноважень планується делегувати на рівень громад, які стануть первинною, базовою, головною одиницею в системі адміністративно-територіального устрою України, його опорною конструкцією.

Інститут голів державних адміністрацій, які зараз призначаються з Києва, буде скасовано. Оперативне управління областями і районами перейде обласним і районним виконавчим комітетам, які формуються місцевими радами.

При цьому в районах і областях вводиться інститут префектів для нагляду за дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування. Префекти призначатимуться і звільнятимуться так само, як зараз голови держадміністрацій - указом президента України за поданням Кабінету Міністрів України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram