ГоловнаСвіт

Молдова розірвала відносини з військовим аташе Росії

Влада Молдови заборонили в'їзд до Молдови на 10 років чиновникам з невизнаних Абхазії та Південної Осетії

Молдова розірвала відносини з військовим аташе Росії

Міноборони Молдови заявило про припинення будь-яких відносин з військовим аташе Росії в Кишиневі через його присутність на параді у невизнаній Придністровській Молдавській Республіці (ПМР).

Про це повідомляє агентство Regnum з посиланням на телерадіокомпанію TRM.

За даними видання, міністр оборони Молдови Анатол Шаралу зажадав виклику в МЗС республіки представника посольства Росії для роз'яснення присутності російського військового аташе на заходах у Тирасполі, яку глава оборонного відомства розцінив як "недружній крок". Шаралу додав, що міністерство чекає офіційних вибачень від російського військового аташе або його заміни.

"Такі дії не вписуються в русло відносин Республіки Молдова та Російської Федерації, в тому числі суперечать заявам про офіційну політику Росії щодо Молдови", - підкреслила глава зовнішньодипломатичного відомства країни Наталія Герман.

Ім'я військового аташе не уточнюється. У російському посольстві в Кишиневі "Ленте.ру" відмовилися назвати прізвище дипломата.

2 вересня в невизнаній ПМР з нагоди 25-ї річниці з дня утворення пройшов наймасштабніший за всю її історію військовий парад, в якому взяли участь понад дві тисячі осіб і 123 одиниці військової техніки. На заході "президент" Придністров'я Євген Шевчук зазначив, що ПМР "здатна обороняти і захищати себе", зазначає Regnum. У свою чергу в Кишиневі заявили, що парад "викликає тривогу через яскраво виражений мілітаристський акцент" і "підриває принцип територіальної цілісності Республіки Молдова".

Водночас влада Молдови, як повідомляє видання Delfi, депортували з країни делегації невизнаних Абхазії та Південної Осетії, які прямували на святкові заходи до Тирасполя. Члени делегації отримали заборону на в'їзд до Молдови на 10 років.

Придністров'я проголосило незалежність від Молдови на початку 1990-х років, після чого почався збройний конфлікт, який припинився після втручання російських військ. Самопроголошена республіка фактично зберегла незалежність від Кишинева, проте офіційного міжнародного визнання не отримала.

У зоні конфлікту розміщені миротворчі сили. До них входять військові з Молдови, Росії та Придністров'я. Молдавські політики неодноразово закликали до виведення російських військ з регіону, розцінюючи їхнє перебування там як окупацію. У Москві й Тирасполі вимоги Кишинева відкидають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram