ГоловнаСвіт

У Латвії засумнівалися у подальшому існуванні Шенгену

Єврокомісія планує розпочати переговори про надання притулку ще 160 тис. біженців.

У Латвії засумнівалися у подальшому існуванні Шенгену
Эдгарс Ринкевич
Фото: EPA/UPG

Серйозні розбіжності в поглядах країн-учасниць Європейського союзу з розв’язання проблеми біженців можуть стати причиною відновлення паспортного контролю в Шенгенській зоні.

Про це заявив глава МЗС Литви Едгарс Рінкевич в ефірі програми "Ранкова панорама" латвійського телеканалу LTV, передає LSM.lv.

"Це серйозна криза ідентичності ЄС, до того ж, якщо у цьому питанні не буде згоди, це може призвести до кінця Шенгенської зони та введення прикордонного контролю", - підкреслив міністр.

Раніше канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що питання розподілу мігрантів у Європі, залишившись невирішеним, поставить під питання доцільність подальшого існування Шенгенської угоди. Пізніше міністр внутрішніх справ Фінляндії Петтері Орпо заявив, що Фінляндія поки що не планує вводити прикордонний контроль з країнами Шенгенської зони, проте за необхідності проект повернення перевірок на кордоні вже є.

Нагадаємо, що через війну в Північній Африці і на Близькому Сході країни Європи захлеснув потік біженців з цих регіонів. На думку глав багатьох європейських держав, це найбільша мігрантська криза з часів Другої світової війни. Країни Балтії і деякі інші члени ЄС вважають, що треба відокремлювати економічних мігрантів від біженців і робити все необхідне, щоб ці люди повернулися додому. Водночас політики Західної Європи дотримуються думки, що надання допомоги мігрантам має стати головним завданням незалежно від причин міграції.

Найближчим часом Європейська комісія планує почати переговори про надання притулку ще 160 тис. біженців. З цього приводу голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер має намір звернутися до Європейського парламенту в середу, 9 вересня. Тим часом Латвія виступає проти обов'язкових квот на біженців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram