ГоловнаСвіт

Шойгу попросили пояснити повідомлення про російських солдатів у Сирії

У МЗС РФ підтвердили, що постачають військову техніку до Сирії.

Шойгу попросили пояснити повідомлення про російських солдатів у Сирії
Фото: EPA/UPG

Депутат Держдуми Дмитро Гудков попросив міністра оборони РФ Сергія Шойгу пояснити повідомлення про те, що російські солдати воюють у Сирії на боці урядових військ Башара Асада.

Копію запиту на ім'я Шойгу Гудков опублікував на своїй сторінці у "Фейсбуку".

"Тут вчора на "Ехо  "обговорювали відправку наших солдатів до Сирії - мовляв, нікому до цього немає діла, хіба що Гудков надішле депутатський запит. Як у воду дивилися: сьогодні ж і надішлю", - написав Гудков.

Депутат пояснив, що його цікавлять відповіді на два запитання: чи дійсно російські солдати воюють у Сирії на боці Асада і якщо так, то "чому це робиться таємно, без санкції парламенту".

"З одного боку, ми всіляко лаємо Америку за Ірак, НАТО за Югославію, - а з іншого нібито відправляємо війська підтримувати аж ніяк не найприємніший режим. Чому чергові псковські і костромські десантники повинні вмирати за арабського стоматолога (у диктатора саме такий диплом), причому робити це таємно?" - зазначив Гудков.

Він також нагадав, що президент РФ Володимир Путін нещодавно підписав указ, що забороняє розголошувати військові втрати в мирний час. Раніше Гудков надсилав в міністерство оборони запит щодо інформації про російських солдатів, які воюють в Україні. У відомстві ці повідомлення назвали чутками і відмовилися надавати інформацію щодо людей, перелічених у зверненні, пославшись на закон про персональні дані.

Інформація про те, що в Сирію мають прибути кілька тисяч російських військових, днями з'явилася в західних ЗМІ. Зокрема, ізраїльський Ynetnews повідомив, що російські літаки у Сирії будуть завдавати удари по позиціях бойовиків "Ісламської держави".

У Міноборони Росії цю інформацію спростували. Проте прес-секретар американського Білого дому Джошуа Ернест 3 вересня написав у "Твіттері", що адміністрація президента США "пильно стежить" за повідомленнями про відправку російських військових до Сирії.

У понеділок глава МЗС РФ Сергій Лавров провів телефонну розмову з держсекретарем США Джоном Керрі і нагадав йому про заяву Путіна про передчасність розмов про російську участь у військовій операції в Сирії, яку той зробив у Владивостоці. Також Лавров заявив, що Росія не приховувала, "що постачає військову техніку офіційній сирійській владі з метою боротьби з терористами".

Нагадаємо, раніше LB.ua з посиланням на власні джерела повідомляв, що Росія відправляє військових до Сирії із Севастополя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram