ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Ірак провів першу повітряну операцію проти бойовиків ІД

У Пентагоні пообіцяли поставити в Ірак партію з 32 винищувачів F-16

Ірак провів першу повітряну операцію проти бойовиків ІД
Фото: aroundtheworldineightywaves.com

Ірак вперше задіяв придбані у США винищувачі четвертого покоління F-16 проти бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" на півночі і сході країни.

Про це повідомляє агентство Associated Press з посиланням на дані Пентагону.

За словами представника американського відомства Пітера Кука, іракська армія вперше "успішно використовувала новітні зразки літаків" проти ісламістів. Додаткових деталей про цю операцію Кук не надав.

Начальник ВПС Іраку генерал Анвар Хама Амін, у свою чергу, заявив на прес-конференції в Багдаді про здійснення 15 авіанальотів за чотири дні у провінціях Салах-ед-Дін і Кіркук.

Влада Іраку оголосила про початок військової операції з витіснення бойовиків ІД з провінції Анбар, на захід від Багдада, уточнює агентство Рейтер.

Ірак замовив у корпорації Lockheed Martin 36 літаків по $65 млн, однак поставки затрималися. Наразі до країни прибули чотири винищувачі. У майбутньому очікуються додаткові поставки 32 літаків.

Пентагон запевнив, що "США далі працюватиме з урядом Іраку з питання поставки решти літаків, як тільки дозволить графік виробництва".

Зараз іракські ВПС вкрай ослаблені і практично не мають можливості впливати на ситуацію в регіоні. Авіаудари проти ІД вже рік завдає міжнародна коаліція на чолі з США.

У суботу, 5 вересня, загалом провели 21 повітряну атаку проти терористів. Найбільш інтенсивними стали бомбардування району Фаллуджі, де по позиціях ІД завдали п`ять авіаударів. Ще 12 атак здійснили в районі шести інших іракських міст. По території Сирії, захопленій ІД, завдано чотири повітряні удари.

"Ісламська держава" - терористичне угруповання, яке у 2014 році проголосило створення халіфату на захоплених територіях Сирії та Іраку. Проти ІД борються війська, лояльні до Дамаска, сирійські повстанці, іракська армія, шиїтські ополченці, курдські загони самооборони і очолювана США коаліція, яка завдає повітряні удари.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram