ГоловнаСвіт

Японія відкрила перше місто в зоні відчуження АЕС "Фукусіма"

Наказ про евакуацію Нарахі скасовано через 4,5 роки після його ухвалення

Японія відкрила перше місто в зоні відчуження АЕС "Фукусіма"
Фото: EPA/UPG

Японська влада дозволила жителям семитисячного містечка Нарахі, евакуйованого після аварії на АЕС "Фукусіма-1" 2011 року, повернутися в рідні місця. Нараха, розташована у 20-кілометровій зоні, стала першим населеним пунктом, куди можна повернутися на постійне місце проживання, пише BBC.

Влада міста видає тим, хто виявив бажання повернутися, дозиметри для вимірювання рівня радіації. У ньому відновлюється інфраструктура, йде будівництво магазинів і лікарень.

Однак незважаючи на запевнення влади, що місто тепер безпечне, повернутися в Нараху хочуть тільки 46% її жителів.

Після скасування наказу про евакуацію Нарахі, поруч з якою розташована АЕС "Фукусіма-2", такі заборони діють ще в дев'яти префектурах. Близько 100 тисяч людей досі не можуть повернутися в свої будинки.

Нагадаємо, навесні цього року в Японії вперше після аварії на "Фукусімі-1" дозволили відновити роботу АЕС.

Аварія на АЕС "Фукусіма-1" на північному сході Японії сталася 11 березня 2011 року в результаті землетрусу магнітудою 9 балів і викликаного ним цунамі. Аварія стала найбільшою за чверть століття після катастрофи на Чорнобильській АЕС. Після цього Японія тимчасово перейшла на використання теплових електростанцій, закупівля палива для яких обходиться занадто дорого. До аварії ядерна енергія забезпечувала близько 30% електроенергії Японії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram