ГоловнаСвіт

Британський та іспанскій прем'єри закликали до реформи ЄС

Кемерон і Рахой назвали основним пріоритетом ЄС завершення переговорів щодо угоди між ЄС і США про вільну торгівлю.

Британський та іспанскій прем'єри закликали до реформи ЄС
Кэмерон
Фото: Макс Левин

Прем'єр-міністри Великобританії та Іспанії Девід Кемерон і Маріано Рахой виступили зі спільною заявою, у якій закликали до проведення структурних реформ у Європейському Союзі, щоб зробити його більш конкурентоспроможним і стимулювати економічне зростання, зайнятість та інновації.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Як зазначає агентство, стаття, написана Кемероном у співавторстві з Рахоєм і опублікована іспанською газетою Expansion, відіграє важливу роль у політичному порядку денному як для Рахоя, який сподівається на переобрання у грудні, так і для Кемерона, який хоче реформувати відносини Великобританії з Євросоюзом до проведення у 2017 році референдуму щодо подальшого перебування Сполученого Королівства у складі цього блоку.

Правоцентристські лідери, які пізніше у п'ятницю проведуть переговори у Мадриді, заявили, що обидві країни роблять усе можливе для розвитку своїх економік, котрі, за їхніми словами, п'ять років тому "були на межі безодні".

"Правда в тому, що ситуація у Європейському Союзі не є досить хорошою. Ми повинні зробити Європейський Союз більш конкурентноздатним і перенести проведення національних структурних реформ у поле ЄС", - йдеться у спільній статті двох політиків. Вони підкреслили, що обидві країни поділяли такі структурні проблеми як надмірна заборгованість і низька конкурентоспроможність, і якби цими проблемами знехтували, це б "призвело до економічного краху у довгостроковій перспективі", але тепер економіки зростають і створюються нові робочі місця.

"Ми витягли з усього цього чіткий урок: країни, які консолідують свої державні фінанси, гарантують стійкість добробуту своєї держави, здійснюють амбітні структурні реформи, стимулюють зайнятість, створюють найбільшу кількість робочих місць і повертають впевненість у завтрашньому дні", - написали Кемерон і Рахой.

Хоча Великобританія та Іспанія вирішували ці проблеми в індивідуальному порядку, "результати будуть кращими, якщо ми будемо працювати разом, щоб створити Європейський Союз, в якому є (економічне) зростання, (забезпечена) зайнятість (населення) і (здійснюються) інновації", - написали вони.

За їхніми словами, економічне зростання має бути головною метою ЄС. Крім того, глави урядів погодилися, що необхідна "реальна реформа" єврозони, але це не повинно зашкодити правам членів ЄС, таких як Великобританія, які не належать до зони єдиної валюти.

Вони також закликали ЄС зняти бар'єри на шляху єдиного ринку ЄС у сфері послуг, пропонуючи ввести "паспорт" у таких галузях, як інженерна справа і бухгалтерський облік, який дозволить компаніям, котрі мають дозвіл на здійснення діяльності в одній країні ЄС, вести свій бізнес у всіх інших країнах.

Прем'єри також закликали до вживання заходів стимулювання цифрової економіки, зокрема - простої системи, яка дозволить інтернет-компаніям реєструватися в інших країнах і отримувати доступ до інтернет-доменів.

Глави урядів також закликали ЄС створити більш сприятливе середовище для компаній і стартапів, та домагатися вільної торгівлі з рештою світу.

На думку Кемерона і Рахоя, основним пріоритетом ЄС має бути завершення переговорів щодо амбітної угоди між ЄС і США про вільну торгівлю. "Давайте зробимо це можливим цього року", - резюмували вони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram