ГоловнаСвіт

На воротах колишнього посольства США в Ірані з'явилася дошка з образами

Іранські студенти потопталися по американському, британському і ізраїльському прапорах.

Дванадцять іранських студентів урочисто розмістили на воротах колишнього посольства США в Тегерані дошку із сотнею образливих коментарів щодо Вашингтона.

Як повідомляє агентство Associated Press, усі фрази на дошці належать аятолі Хомейні - першому рахбару (верховному лідеру) Ірану.

Дошка на воротах колишнього посольства США в Тегерані
Фото: EPA/UPG
Дошка на воротах колишнього посольства США в Тегерані

Серед епітетів, нанесених на табличку, є "Великий Сатана", "бандити", "корумповані", "нахабні" і "антикоранічні". Під час заходу студенти, які входять у корпус басиджів (напіввійськова міліція, яку набирають із добровольців), також потопталися по американському, британському й ізраїльському прапорах.

Посольство США в Тегерані закрилося 1979 року, після того як іранські студенти взяли його штурмом і протягом 444 днів утримували 52 людей у заручниках. Дипвідносин між країнами досі не відновлено.

США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина й Іран 14 липня 2015 року досягли угоди про ядерну програму Тегерана, до якої йшли понад 10 років. Очікувалося, що домовленість в атомній сфері і зняття санкцій може поліпшити відносини між Іраном і Заходом.

Аятола Хомейні - іранський політичний діяч, духовний і політичний лідер Ісламської революції 1979 року. Обіймав посаду вищого керівника Ірану з часів революції до своєї смерті 1989 року.

"Великий Сатана" - означення, вперше озвучене ним у промові, що прозвучала 5 листопада 1979 року. Хомейні називав СРСР "Меншим Сатаною", а Ізраїль - "Малим Сатаною".

Нагадаємо, раніше цього тижня повідомляли, що іранський військовий лідер назвав США "Великим Сатаною".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram