ГоловнаСвіт

Влада Анголи заборонила іслам і закрила мечеті

Ангольські мусульмани не змогли офіційно зареєструвати свою релігійну громаду

Влада Анголи заборонила іслам і закрила мечеті
Мусульмане (архив)
Фото: telegraph.co.uk

Влада Анголи після дворічного розгляду остаточно підтвердила заборону на сповідування ісламу.

Про це повідомляє Conservative Post.

"Це покладе край ісламському впливу в нашій країні", - заявив президент Анголи Жозе Едуарду душ Сантуша.

Як пояснила міністр культури Анголи Роза Крус е Сільва, "процес легалізації ісламу не схвалило міністерство юстиції, мечеті будуть зачиненими до подальшого повідомлення".

За словами е Сільви, офіційна заборона була необхідною, оскільки іслам "суперечить звичаям та культурі Анголи" і є сектою.

Населення Анголи становить 16 млн осіб, які переважно сповідують християнство, число мусульман не перевищує 90 тис. Більшість із них - мігранти із Західної Африки і сім'ї ліванського походження.

Гоніння на мусульман в африканській країні почалися близько двох тижнів тому. Конституція Анголи проголошує свободу віросповідання, але влада вимагає, щоб релігійні громади офіційно оформляли свій статус у міністерстві юстиції, а право на офіційну реєстрацію мають тільки ті релігії, число послідовників яких становить щонайменше 100 тис. осіб. При цьому чисельність нелегалів у розрахунок не приймається.

Проте кількість мусульман у країні стрімко зростає. Якщо на початку 2000-х років, за неофіційними даними, в Анголі проживало близько 15 тис. людей, які сповідують іслам, за 10 років їхня чисельність зросла майже у 10 разів.

Мусульмани з бідних африканських країн тікають в Анголу, що бурхливо розвивається. Країна багата на нафту й діаманти. 75% доходів до бюджету країна отримує від продажу нафти. Ангола входить до вісімки найбільших виробників діамантів і має великі поклади міді, залізної руди, золота, фосфатів та урану. Але населення живе переважно за межею бідності.

Як зазначають спостерігачі, влада Анголи, швидше за все, вирішила перестрахуватися, оголосивши іслам поза законом. У пам'яті ще свіжі події недавньої кровопролитної громадянської війни. А стрімке зростання чисельності мусульман і просування ісламських терористичних груп на захід Африки можуть стати причинами дестабілізації ситуації у багатій країні, що є для джихадистів ласим шматочком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram