ГоловнаСвіт

Обама заручився підтримкою сенаторів-демократів щодо іранської ядерної угоди

Якщо Обама накладе вето на рішення Сенату не приймати угоду з Тегераном, законодавці не зможуть подолати його.

Обама заручився підтримкою сенаторів-демократів щодо іранської ядерної угоди
Здание американского Сената
Фото: en.wikipedia

Американський сенатор-демократ Барбара Мікульські публічно оголосила про підтримку ядерної угоди з Тегераном.

Так президент США Барак Обама отримав можливість домогтися гарантованого її схвалення всім Сенатом, повідомляє агентство Рейтер.

"Жодна угода не ідеальна, особливо та, яку укладають з іранським режимом. Я дійшла до висновку, що Всеохопний план спільних дій (ядерна угода - ред.) - найкращий спосіб заблокувати Ірану шлях до ядерної бомби", - означила свою позицію Мікульські в офіційній заяві.

Відповідно до раніше прийнятого закону, який регламентує реалізацію домовленостей з Іраном, угоду з Ісламською Республікою розгляне Конгрес, який до 17 вересня повинен ухвалити рішення про схвалення або несхвалення ядерної угоди.

В обох палатах Конгресу більшість зараз належить Республіканській партії, яка угоди з Іраном не схвалює. За словами керівника сенаторів-республіканців Мітча Макконнелла, у верхній палаті також схиляються до того, щоб відкинути угоду.

Разом з тим ініціативу Обами підтримують його однопартійці-демократи в Конгресі. Рішення Мікульські означає: якщо Обама накладе вето на рішення Сенату не ухвалювати угоду з Тегераном, законодавці не зможуть подолати його.

14 липня США, Росія, Китай, Великобританія, Франція, Німеччина й Іран досягли угоди щодо ядерної програми Тегерана. Згідно з домовленостями, Ісламська Республіка зобов'язується протягом п'яти років не збагачувати уран до рівня, що перевищує 3,67%, і перетворити свій ядерний завод "Фордо" на технологічний центр. В обмін на це з Тегерана знімуть санкції, які можуть відновити, якщо Іран не виконає своїх зобов'язань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram