ГоловнаСвіт

Британія змінить формулювання питання референдуму про членство в ЄС

Британський уряд домагається від ЄС більшою мірою національно-державної автономії

Британія змінить формулювання питання референдуму про членство в ЄС

Британський уряд змінить на більш нейтральне питання, на яке муситимуть відповісти учасники референдуму про членство Сполученого Королівства у Євросоюзі.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Відповідне рішення ухвалено за рекомендацією британського виборчкому.

Спочатку британцям планувалося поставити таке питання: "Чи повинно Сполучене Королівство залишатися членом Євросоюзу?" На нього передбачалося два варіанти відповіді: "так" і "ні".

"Формулювання було зрозумілим для виборців, однак деякі активісти і звичайні громадяни бачили у ньому певну упередженість", - заявила Дженні Вотсон (Jenny Watson), голова виборчої комісії.

Питання у новій редакції звучить так: "Сполученому Королівству слід залишитися членом Євросоюзу чи покинути Євросоюз?". Варіанти відповіді будуть такими: "залишитися членом Євросоюзу" і "покинути Європейський Союз".

Прес-секретар прем'єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона зазначила, що завданням глави уряду було надати людям простий і зрозумілий вибір, і тому він згоден із запропонованим формулюванням.

Кемерон обіцяв жителям країни провести переговори з владою ЄС про умови, на яких Сполучене Королівство залишається у складі Євросоюзу. Після цього до кінця 2017 року оголосять референдум, на якому піддані британської корони зможуть висловити своє ставлення до цього питання.

Список побажань британського уряду щодо реформи Євросоюзу включає, зокрема, велику ступінь національно-державної автономії всередині ЄС, у тому числі щодо роботи національних парламентів, і зміну міграційної політики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram