ГоловнаСвіт

Нова Зеландія визначила чотири варіанти нового прапора

Жителі країни будуть голосувати за його зміну у два етапи.

Влада Нової Зеландії у вівторок показала чотири варіанти нового прапора, які виставлять на референдум.

Як повідомляє прес-служба уряду, із 10 тисяч запропонованих ескізів спочатку відібрали лонгліст із 40 варіантів, а опісля - шортліст із чотирьох фіналістів. На всіх зображено листок папороті, ціатеї сріблястої, яка є неофіційним символом Нової Зеландії. На трьох варіантах прапора листок розпущений, на одному - у згорнутому вигляді (так званий кору).

Фото: Kyle Lockwood

Фото: Andrew Fyfe

Фото: Alofi Kanter

Фото: Kyle Lockwood

Новозеландський референдум пройде у два етапи. У рамках першого жителям країни запропонують розставити запропоновані прапори за привабливістю. Він відбудеться наприкінці нинішнього року.

У березні 2016-го пройде фінальне голосування, на якому новозеландцям запропонують вибрати - хочуть вони залишити старий прапор чи прийняти новий, який отримав найбільшу підтримку під час першого референдуму.

Нинішній прапор Нової Зеландії затвердили 1902 року. "Юніон Джек" у лівому верхньому кутку символізує зв'язок з Великобританією, чотири зірки в правій частині - сузір'я Південний Хрест. Прапор Нової Зеландії дуже схожий на австралійський.

За законами країни, прапор можна змінити за рішенням простої більшості в парламенті, але влада Нової Зеландії вирішила винести цей процес на загальний референдум.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram