ГоловнаСвіт

У ЄС належним чином утилізують лише третину електронних відходів, - Інтерпол

Причиною торгівлі ломом електронного устаткування є цінні матеріали і компоненти, що містяться в пристроях

У ЄС належним чином утилізують лише третину електронних відходів, - Інтерпол
Архив
Фото: EPA/UPG

Тільки 3,3 млн тонн старих комп'ютерів та іншої електронної техніки з 9,5 млн тонн, які щороку потрапляють у сміття в країнах Євросоюзу, належним чином утилізуються.

Про це свідчать дані дослідження, проведеного під керівництвом Інтерполу, повідомляє Deutsche Welle.

Як наголошується в повідомленні, решту використаної техніки неправильно переробляють, розбирають на запчастини, викидають разом з побутовими відходами або експортують, наприклад, в такі страні Африки як Гана або Нігерія, а також у Китай. На експорт йде 1,5 млн тонн лому, з яких 1,3 млн тонн - нелегально.

У цих регіонах, згідно з дослідженням, іноді накопичуються цілі гори високотоксичних старих комп'ютерів, холодильників, телевізорів та іншого. Наслідками є проблеми навколишнього середовища, мільйонні збитки для національних економік і загроза здоров'ю людей, відзначають автори дослідження.

Причиною торгівлі ломом електронного устаткування є цінні матеріали і компоненти, що містяться в пристроях. За словами координатора проекту Інтерполу Девіда Хіггінса, торгівля електронними відходами є "дуже прибутковою діяльністю з дуже низьким ризиком викриття".

Окрім того, виробники і переробні підприємства завдяки нелегальній торгівлі таким ломом економлять до €600 млн щороку.

Дослідження проводилося протягом двох років декількома організаціями, у тому числі двома установами ООН, під керівництвом Інтерполу і фінансувалося Євросоюзом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram