ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Козаки зруйнували скульптуру Мефістофеля в Петербурзі (оновлено)

Козакам не сподобалася фігура диявола навпроти церкви.

Козаки зруйнували скульптуру Мефістофеля в Петербурзі (оновлено)
Кувалда
Фото: Wikipedia

Козаки взяли на себе відповідальність за руйнування скульптури Мефістофеля на будинку Лишневського в Санкт-Петербурзі.

Повідомлення про це відправив редакції "Фонтанки.ру" колишній голова організації "Козаки Санкт-Петербурга" Денис Горчин. Він наголосив, що представники Російської православної церкви не причетні до події.

"Диявола з будинку на Петроградці збили ми. Він став пам'яткою, його спеціально вказували у відео, в путівниках, що є такий казус - навпроти церкви висить фігура диявола, яка не дає встановити хрест. Нас обурювало, що ця жахлива легенда стала принадою для туристів, гордістю, виходить відкрите поклоніння сатані", - наголошено в посланні.

Автор листа додав, що в Петербурзі є кілька таких легенд, і закликав городян всіляко боротися з ними.

За його словами, козаки готові безкоштовно охороняти Ермітаж, якщо знадобиться. "Але Ермітаж - це справжня культура, наша гордість. А таке сміття, з якого роздули, що ми мало не ІДІЛ (терористичне угруповання "Ісламська держава", як раніше називалася "Ісламська Держава" - ред.), це треба один раз прибрати і жити справжньою культурою, яка тепер не буде затулятися", - йдеться в повідомленні Горчина.

Раніше 27 серпня поліція почала перевірку за фактом знищення об'єкта культурної спадщини. Влада Петербурга зазначила, що в будинку Лишневського йшов ремонт, але він ніяк не стосувався скульптури Мефістофеля, що прикрашала фронтон будівлі. Про це РИА Новости розповіли в адміністрації Петроградського району. Офіційно винуватців події поки що не називали. Петербурзька єпархія заявила, що не причетна до події.

У середу, 26 серпня, невідомий чоловік у робочому одязі збив кувалдою кам'яну фігуру Мефістофеля з будинку, який архітектор Олександр Лишневський побудував у 1910-1911-х роках. Після цього він і ще кілька людей зібрали уламки і відвезли на "Газелі". Як пояснили місцеві жителі, кілька років тому священик місцевої парафії стверджував, що скульптурі демона не місце на Лахтинській вулиці, тому що навпроти будують православний храм.

Оновлено: Отаман Cанкт-Петербурзького міського козачого товариства "Ірбіс" Андрій Поляков заявив, що організації "Козаки Санкт-Петербурга", яка взяла на себе відповідальність за знищення барельєфа Мефістофеля, не існує, але провокаторів-козаків знайдуть і покарають.

"Покарати треба, бо вони псують надбання культурної спадщини і ганьблять наше ім'я", - наголосив отаман.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram