ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

З московських бібліотек приберуть "50 відтінків сірого" та книжки про вампірів

Московська влада стверджує, що заборона низки книг не пов'язана з цензурою.

З московських бібліотек приберуть "50 відтінків сірого" та книжки про вампірів
Архив
Фото: proza.ru

Бібліотеки Москви переглянуть списки закуповуваних книжок.

Про це повідомив керівник столичного департаменту культури Олександр Кибовський, передає ТАСС.

За його словами, зі списків, зокрема, виключать романи "50 відтінків сірого" Еріки Леонард Джеймс і "Голий сніданок" Вільяма Берроуза. Крім того, до "сумнівної" літературі віднесено такі посібники, як "Як рідше мити посуд, частіше займатися сексом і менше сваритися", "Незаміжня: секс, любов і сім'я за межами шлюбу", а також книжки про вампірів і деякі любовні романи.

"Це навіть не питання цензури, а розуміння ситуації. Ми працюємо для того, щоб виробити у читачів нормальний смак. "До нас нам не будуть ходити!", - кажуть мені. Та вже краще хай до вас прийде одна людина, що читає Достоєвського, ніж десять чоловік, які вибирають сумнівного роду літературу, незрозуміло що", - підкреслив Кибовський.

Начальник управління культурної та молодіжної політики по Південному адміністративному округу Москви Тетяна Краснова пояснила, що достатньою підставою для виключення книжки з бібліотек є наявність в ній ненормативної лексики, а також тематика, яка зачіпає "питання наркоманії, заклики до суїцидів".

"З дорослої літератури варто прибрати "Голий сніданок" Вільяма Берроуза, книжка розповідає про наркотичні галюцинації, сексуальні пригоди. З дитячих книжок це Стефан Каста "Прикидаючись мертвим", де активно закликають молодь прикинутися мертвими, і тоді ви не будете ізгоями. Я думаю, що така тематика не прийнятна в наших бібліотеках", - сказала вона.

Зазначається, що в період з 2013 по 2014 рік бібліотеки отримали 170 млн рублів на купівлю літератури. При цьому тільки в цьому році "50 відтінків сірого" було закуплено в кількості 137 екземплярів. Краснова додала, що несписані книги в бібліотеках можна замінити "значно кориснішою літературою".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram