ГоловнаСвіт

Трамп запропонував депортувати дітей нелегалів, які народилися в США

Мільярдер у разі перемоги на президентських виборах має намір скасувати надання громадянства за "принципом ґрунту".

Трамп запропонував депортувати дітей нелегалів, які народилися в США
Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Потенційний кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп в ефірі вечірнього шоу Білла О'Райлі (Bill O'Reilly) закликав висилати з країни дітей нелегальних мігрантів, які народилися на території США.

Про це повідомляє Politico.

"Я не думаю, що вони мають американське громадянство, хоча якщо поговорити з деякими дуже хорошим юристами, вони не погодяться із цим. Але багато хто погодиться - вони не мають громадянства. Нам треба почати забирати свою країну собі. Наша країна йде в пекло!" - заявив Трамп.

Згідно з планами політика, діти нелегалів, усупереч Конституції, не матимуть прав громадян США. Він подає як приклад ситуацію, коли мексиканська пара приїжджає на територію США на два дні і їхня дитина, яка народилася на території країни, стає громадянином.

У разі своєї перемоги Трамп має намір звернутися до суду і домогтися визнання такої норми неконституційною.

14-та поправка Конституції США передбачає надання громадянства за "принципом ґрунту": якщо дитина народилася на території країни, вона отримує громадянство незалежно від громадянства батьків.

Згідно з американськими правилами, навіть Верховний суд не може визнати поправку неконституційною, оскільки вона є невід'ємною частиною самої Конституції. Щоб змінити основний закон, нову поправку повинні запропонувати дві третини сенаторів і конгресменів. Вона набирає чинності після схвалення трьома чвертями всіх штатів. Президент у цьому процесі не бере участі.

Вибори у США пройдуть 8 листопада 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram