ГоловнаСвіт

Курдські бойовики підірвали 8 турецьких солдатів на південному сході Туреччини

Ердоган заявив, що Туреччина стрімко рухається до нових виборів

Курдські бойовики підірвали 8 турецьких солдатів на південному сході Туреччини
Фото: EPA/UPG

Вісім турецьких солдатів вбито від вибуху бомби, закладеної курдськими бойовиками на південному сході Туреччини.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на турецький Генштаб.

Бойовики забороненої у Туреччині "Робітничої партії Курдистану" (РПК) замінували шосе у провінції Сиїрт, де згодом і стався вибух.

Крім того, за даними турецьких сил безпеки, бойовики РПК з учорашнього дня вбили чотирьох солдатів у провінції Діяркабир.

Окремо, поліція затримала чотирьох високопоставлених представників прокудської Народно-демократичної партії (HDP) у двох районах Діярбакира через їхні заяви про автономію південного сходу Туреччини, де проживає курдське населення країни, від Анкари.

Як зазначає Рейтер, конфлікт між турецькою армією і курдськими бойовиками відбувається на тлі підвищеної політичної невизначеності у Туреччині. Так, напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган прийняв прохання прем'єр-міністра Ахмета Давутоглу про зняття з нього повноважень з формування коаліційного уряду.

За словами Ердогана, Туреччина стрімко рухається до нових виборів і лише "воля народу" дозволить знайти вихід з політичного глухого кута.

В офіційній заяві наголошується, що Давутоглу, "незважаючи на всі докладені зусилля, не вдалося знайти можливість сформувати уряд, який би отримав вотум довіри".

Переговори між партіями тривали від початку липня, але політичні сили не змогли домовитися про новий кабінет міністрів.

Наданий конституцією термін на формування кабінету закінчується 23 серпня. Після цього на порядок денний вийде перспектива дострокових виборів.

Теракти в Туреччині стали відповіддю на дії турецької армії, що почала бомбардування баз і позицій не тільки угруповання "Ісламська держава", але і "Робітничої партії Курдистану" в Сирії та Іраку після теракту у місті Суруч і вбивства двох поліцейських.

Лідер "Робітничої партії Курдистану" Абдулла Оджалан з 1999 року відбуває термін у турецькій в'язниці на острові Імрали у Мармуровому морі. Завдяки йому в березні 2013 року було досягнуто угоди про виведення бойовиків РПК, які билися за створення незалежної курдської держави на південному сході Туреччини, з турецької території у північний Ірак. Перша група курдських бойовиків покинула територію Туреччини у травні 2013 року. Жертвами конфлікту між РПК і турецькою владою з 1984 року стали понад 40 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram