ГоловнаСвіт

Трамп звинуватив Цукерберга в працевлаштуванні іммігрантів на шкоду американцям

Трамп опублікував імміграційний план в рамках президентської передвиборної кампанії.

Трамп звинуватив Цукерберга в працевлаштуванні іммігрантів на шкоду американцям
Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Американський мільярдер і потенційний кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп звинуватив засновника Facebook Марка Цукерберга в тому, що він хоче віддати робочі місця у великих технологічних компаніях фахівцям з інших країн, воліючи їх непрацевлаштованим американцям.

Про це повідомляє CNNMoney.

У рамках президентської передвиборної кампанії Трамп опублікував імміграційний план. Одна з його головних пропозицій - значно підвищити мінімальну оплату праці зарубіжних фахівців, які перебувають у США за візою типу H-1B. "Це збільшить число громадян США - чорношкірих, латиносів і співробітників жіночої статі в компаніях Кремнієвої долини, якими раніше нехтували на користь програм найму за візою H-1B", - заявив він.

Водночас сенатор Марк Рубіо, який представляє, за словами Трампа, інтереси Цукерберга, готує законопроект, який дозволить втричі збільшити число віз типу H-1B. Як пише у своєму міграційному плані Трамп, це вдесятеро скоротить кількість робочих місць для непрацевлаштованих американців. Як і Трампа, сенатора від штату Флорида Марка Рубіо названо серед 10 республіканців-претендентів на посаду президента США.

Як зазначає CNNMoney, посилаючись на професора економіки Гарвардського університету Рона Хіру, за законодавством, американські роботодавці зобов'язані платити співробітникам з візою H-1B таку саму заробітну плату, як і громадянам США. Однак на практиці їм платять на 20-45% менше, ніж американцям.

2013 року Цукерберг разом з кількома іншими підприємцями Кремнієвої долини заснував соціальний проект Fwd.us, який "бореться за ухвалення законів, які допоможуть зростати економіці XXI століття". Зокрема Fwd.us розповідає історії успіху іммігрантів, які працюють в хай-тек-індустрії США. В рамках старту передвиборної гонки проект склав і постійно оновлює графік того, як політики-претенденти на посаду американського президента висловлюються з питань трудової імміграції. Партнерами Цукерберга стали генеральний директор пошуковця Yahoo Марісса Меєр, засновник Microsoft Білл Гейтс та інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram